Ćutin performans ispred Predsedništva: Stigni je, Gangula!

Društvo 18. jul. 202112:02 > 13:36
Podeli:

Građani i organizacije okupljeni oko Ekološkog ustanka održali su svoj performans ispred fontane na Andrićevom vencu. Oni su skrenuli pažnju na izmene spornog Zakona o vodama i najavili su da će boriti i dalje za ovo pitanje, te da je ustanak praktično već počeo.

Građani održavaju performans pod nazivom „Puštanje novog Zakona o vodama niz vodu“, što predstavlja čin otpora prema novom Zakonu o vodama koji je donet u Skupštini. Performans možete pratiti uživo na našoj Fejsbuk stranici.

Performans ispred Predsedništva, aktivisti pustaju Zakon o vodi "niz vodu"

Posted by Nova.rs on Sunday, July 18, 2021

Među okupljenima se nalazi ekološki aktivista Aleksandar Ćuta Jovanović.

„Danas ćemo da pustimo niz vodu one koji bi da se pogađaju oko naše volje, one koji hoće da donose zakon bez da pitaju narod, oni koji u našim vodima, šumi, vazduhu, zemlji vide samo plen. Oni koji ljude teraju sa svojim ognjišta, oni kojima je Rio tinto draži od svog naroda. U ruci držim novi Zakon o vodama, koji su doneli bez javne rasprave, po hitnom postupku. Ovaj zakon će biti pušten niz vodu, kao i svi oni koji su ga doneli“, rekao je Jovanović.

performans ispred Andrićevog venca Foto:Nova.rs

Potom su niz vodu pustili slike, odnosno plakate, sa likom Aleksandra Šapića, Zorane Mihajlović, Aleksandra Vučića, Tomislava Nikolića, Irene Vujović.

„Stigni je, Gangula“, govorili su okupljeni, aludirajući na Šapićevu ulogu u filmu „Kad porastem biću kengur“, dok je plakat s njegovim likom plutao.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danijela Nestorović, pravna zastupnica pokreta Ekološki ustanak, potom se obratila javnosti.

„Za ovaj zakon nije pitan narod, ovo prirodno bogatstvo pripada nama, mi moramo biti pitani. Na ovaj način pokazujemo da narod želi da bude pitan, da odlučuje o tome kome će se prirodna bogatstva davati na upotrebu. Poruka je predsedniku, ali i apel, ako ima makar malo savesti, da ovaj zakon ne potpiše“, rekla je Nestorovićeva.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Nećemo dozvoliti da nam se uništavaju šume i truju deca. Pozivam da se podignu svi građani. Danas je niz vodu pušten zakon i svi oni koji stoje iza njega. Stoje svi oni koji su se odrodili od naroda“, rekao je Ćuta.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Đorđe Miketić iz Srca grada rekao je da vrlo jasno treba reći „ne“ novom prostornom planiranju koji podrazumeva novih šest termoelektrana.

„To će od Srbije napraviti koloniju, a mi ćemo na svojoj zemlji biti kmetovi. Protiv toga se takođe borimo“, kazao je Miketić.

Okupljeni su istakli i da je najspornije to što nije bilo javne rasprave, kao i da je vrlo moguće da je pomenuti zakon povezan sa Rio tintom.

„Zakon su doneli ispod žita, ne pitajući građane Srbije“, rekla je jedna od okupljenih.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, narodni poslanici usvojili su u sredu izmene Zakona o zaštiti prirode i Zakona o vodama.

Po izmenama Zakona o vodama, vodno zemljište moći će da se daje u zakup neposrednom pogodbom „za plutajuće objekte koji su postavljeni na vodnom zemljištu na teritoriji Grada Beograda do dana stupanja na snagu tog zakona“.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je da je jedan od ključnih razloga za izmene zakona o zaštiti prirode odnosi se na zabranu izgradnje hidroelektrana u zaštićenim područjima čime se obezbeđuje dugoročno očuvanje prirodnih vrednosti zbog kojih je područje i proglašeno zaštićenim.

Povodom izmena Zakona o vodama, oglasio se i lider Narodne stranke Vuk Jeremić koji je rekao da će svi koji su učestvovali u sastavljanju, izglasavanju i lobiranju za izmene Zakona o vodama, posle promene vlasti, biti krivično procesuirani.

Bonus video: Nova.rs u Jadru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar