Porodiliste beba inkubator
Porodilište Foto:EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Troje dece je zbog korone na respiratorima, jedno ima 17 godina, drugo 15 godina, a najmlađa je beba od pet meseci. Podaci koji zabrinjavaju, a pedijatar i načelnica dečjeg odeljanja u bolnici Dr Dragiša Mišović Olivera Ostojić napominje da su teže kliničke slike kod dece počele da se javljaju od početka septembra i da su sve učestalije. "Za protekla dva meseca imali smo skoro isti broj slučajeva dece sa obostranom upaom pluča kao za godinu i po dana", navodi sagovornica Nove.

Dr Ostojić obašnjava i kako su tri mlada pacijenta završila na respiratorima i šta je tome prethodilo.

„Ovo troje dece koje je završilo na respiratoru, to su deca iz unutrašnjosti koja su došla sa teškim upalama pluća, mi smo morali da ih uputimo na Institut za majku i dete, pošto je to ustanova koja ima respirator. Mi na dečijem odeljenju nemmo respirator, pošto smo sekundrana ustanova. Oni su vrlo brzo stavljeni na respirator i u teškom su stanju. Tu trenutno nema nikakve prognoze“, objašnjava dr Ostojić.

Olivera Ostojić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Opominje i podatak da su deca koja su završila na respiratoru bila potpuno zdrava i nisu imali nikakve hronične bolesti.

„Dečak je samo blago gojazan, devojčica je potpuno zdrava. O bebi i da ne pričam“, kaže dr Ostojić i dodaje da su oba pacijenta na respiratoru, a imaju 15 i 17 godina, mogli da budu vakcinisani, ali nisu.

„Jako je mali roj vakcinisane dece u tom uzrastu. Mi nemamo vakcinisane dece koja leže u bolnice. I ovi slučajevi koji su završili na respiratoru bi trebalo da imaju lakši oblik da su vakcinisani“, poručuje dr Ostojić.

Pitali smo je i zbog čega je sve više dece u teškom i kritičnom stanju, a do skora smo verovali da su najmlađi gotovo imuni.

„Virus jeste mutirao, tu nema priče.Imamo mere koje ne poštujemo, imamo vakcine, ali se ne vakcinišemo. To je doprielo i morao je da se spustri virus i među decu. Mlađi roditelji često nisu vakcinisani, pa onda to prenose na decu. To je jedan začarani krug. Trebalo bi roditelji da razviju svets i da se ti malađi roditelji u 30 i 40 godinama vakcinišu“, poručuje naša sagovornica i dodaje da je problem i to što je virus ušao i u škole.

„Roditelji do sada nisu verovali da ima potrebe za vakcinacijom dece i svi su mislili da teže forme neće zadesiti najmlađe. Sada definitivno ima potebe da se svi valvcinošu da se spreče teži oblici. Dozvoljena je vakcinacija dece starije od 12 godina, mislim da sada to više nije samo poteba, nego i obaveza roditeljska“, napominje dr Ostojić.

Povodom stanja dece na respiratorima oglasio se i direktor Instituta za majku i dete doktor Vladislav Vukomanović.

On je za RTS rekao da je svaki pacijent koji je na respratoru životno ugrožen i da stav „moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja“.

„Pre samo šest meseci dominantni, kada je reč o težini bolesti, bili su bolesnici sa multisistemskim inflamantornim sindromom. Mi smo ih imali ovde oko 55, nešto možda i više. Svi su izlečeni i nadamo se potpuno zdravi“, naveo je Vukomanović.

Kako je dodao, sada se radi o pacijentima sa teškim upalama pluća.

„Sva tri ova bolesnika na respiratoru imaju teške upale pluća i primljen je pre 48 sati jedan bolesnik koji ima upalu srčanog mišića i upalu srčane kese – znači, raznolike su i veoma teške akutne manifestacije ove bolesti“, dodao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, ono što je najvažnije je prekinuti taj lanac prenošenja infekcije i kruženja virusa u populaciji.

„Kako kažu epidemiolozi to je moguće ako se vakciniše 70 ili 80 odsto populacije. Kada se to bude desilo onda će i kruženje virusa, pa i broj zaraženih značajno pasti, a samim tim i obolele dece“, rekao je Vukomanović.

Dodao je da porastom broja zaraženih među odraslima, raste broj i zaražene dece.

„Ono što je loša vest, da ne kažem alaramantna vest, jeste da deca sada ispoljavaju veoma, veoma težak oblik bolesti. Razmišljanje moje dete sigurno neće da se zarazi nije dobar način razmišljanja. Prvo roditelji vakcinišite se svi, a odobrena je i vakcinacija dece od 12 do 18 godina, posebno za ugrožene grupe bolesnika kod kojih bolest može da bude teška“, poručio je Vukomanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram