„Tri bebe na kiseoniku, deca imaju tešku kliničku sliku, borimo se da prežive“

Društvo 18. okt. 202112:35
Podeli:
Porodiliste beba inkubator
Porodilište Foto:EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je govoreći o epidemiološkoj situaciji u Srbiji istakao da se do skoro smatralo da korona virus ne pogađa decu i da tu ne može doći do teže kliničke slike, ali se to promenilo.

„Na bolničkom lečenju trenutno imamo 79 dece, od toga njih 17 su bebe mlađe od godinu dana. Tri bebe su na kiseoniku. Juče smo sa smanjenim testiranjem od 5.077 pozitivnih imakli 300 dece, rekao je Lončar.

Kako je dodao, situacija je krajnje ozbiljna i mora se naći rešenje.

„Došlo je do dece, imaju ozbilnju kliničku sliku, borimo se da prežive. Mi kao stariji imamo pravo da odlučujemo o svojim životima, ali koju odluku mogu da donesu deca. Moramo da prekinemo lanac prenošenja virusa. Kad imate ovu decu i bebe očekuje se od nas da donesemo odluke. Da prekinemo lanac prenosa virusa, to je jedina filozofija, kako znamo i umemo, istakao je Lončar.

On je sednicu Kriznog štaba najavio za ovu sedmicu i rekao da se meri svaka odluka tako da se izvuče maksimalan rezultat sa minimalno posledica. Naveo je da još uvek nema nijedne prijave protiv antivaksera – lekara, i naveo da je postupak koji će se protiv takvih voditi pred Lekarskom komorom za narušavanje zdravlja i života ljudi, te da to nema veze s politikom. Naveo je da mladi ne znaju zašto neće da se vakcinišu, te da će ministarstvo zajedno sa stručnjacima nastaviti da održava trbine da se deca edukuju.

PROČITAJTE JOŠ:

Govoreći o kovid propusnicama rekao je da se zalaže da se sve bude otvoreno i radi 24 sata, ali da mogu da uđu samo vakcinisani ili PCR testirani ne stariji od 72 sata, navodeći da bi tako trebalo raditi i za svadbe, tribine, utakmice.

„Molim da se ujedinimo oko spašavanja života i zdravlja ljudi, nijedan ustav ni zakon nije važniji od toga. Svuda tu piše da je prioritet ljudski život i zdravlje, rekao je on i dodao da država sve radi, imamo vakcine i najnovije lekove, ali i da ovo moramo svi mi.

Lončar je ocenio da dok cela Srbija ne bude na 80- 85 posto vakcinisanih problem neće biti rešen.

Za lekove protiv kovida na bazi MSD naveo je da kad se da na vreme u roku od 12 do 24 časa neutralizuje ceo virus u celom organizmu, ali pod određenim uslovima, i pozvao građane da ne rezonuju da neće da se vakcinišu, jer postoji lek.

Ministar je rekao da apsolutno svi treba da se vakcinišu i protiv gripa, te da se to može bez posledica uraditi uporedo sa vakcinisanjem protiv kovida.

„Od ovog momenta, vakcine za grip su na svim punktovima. Građani u isto vreme mogu vakcinu za grip i koronu, u isto vreme u različite ruke, rekao je on.

Rekao je da je svi koji su primili dve doze, a prošlo je pola godine treba da prime treću dozu, i vakcinu za grip gde mogu da biraju između Torlakove i uvozne.

„Najgore je da se ukrste grip i korona. Ima u susednim zemljama već sada izolovanog gripa, rekao je on.

Lončar je rekao da je Srbija proizvela 1,5 miliona prve i druge doze Sputnjik vakcina, te da će uskoro biti doneta odluka za njihovu primenu.

Za buduću fabriku vakcina istakao je da radovi napreduju, objekat je pod krovom, i naveo da se tu neće proizvoditi samo jedna, već će se kako vakcine napreduju proizvoditi različite, što će biti sigurnost za građane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar