Foto: Pokret Tvrđava/Privatna arhiva

Aktivisti građanskog pokreta "Tvrđava" danas su biciklama iz Smedereva stigli u Beograd, i na taj način započeli akciju pod nazivom "Pedala protiv zagađenja". Cilj akcije je aktivisti na biciklama obiđu više gradova u Srbiji u njima zabeleže ekološke probleme na osnovu kojih će artikulisati zahteve zajedničkog protesta za čistiju životnu sredinu.

Aktivista pokreta „Tvrđava“ Kolja Krstić kaže za Nova.rs da su on i još trojica aktivista jutros biciklama krenuli iz Smedereva ka Beogradu, noseći zahteve građana Smedereva koji žele da žele čistiji vazduh i zdravije okruženje.

Foto: Pokret Tvrđava/Privatna arhiva

Na putu do Begrada zaustavili su se u Pančevu.

„Tamo su nas dočekali sjajni ljudi i aktivisti iz Pančeva i Banatskog Brestvoca koji su dopisali svoje zahteve“, kaže Krstić.

Foto: Pokret Tvrđava/Privatna arhiva

Grupa aktivista na biciklama je nakon toga stigla u Beograd, gde su papir sa zahtevima predali aktivistima u prestonici da dopišu svoje zahteve.

Povezane vesti:

„Plan je da akcija obiđe desetak gradova, da svaki grad dopiše zahteve koji njega muče i da na kraju objedinimo sve i napravimo zajednički protest u Beogradu“, objašnjava Krstić za Nova.rs.

Objašnjava da će put ka sledećem gradu organizovati grupa aktivista koja će krenuti iz Beograda.

Pokret „Tvrđava“ je prošle subote u Smederevu organizovao protest protiv zagađenja vazduha pod nazivom „Za svu decu“ na kome se okupilo oko 300 građana koji su blokirali smederevski kej i obližnju prugu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj pokret je pre toga podelio snimke crne prašine koja je padala po kućama i dvorištima u okolini Smedereva. Iz Smederevske Železare objasnili su da se velika količina prašine pojavila usled pretovara nove rude, nakon čega je na teren izašla i inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Međutim, kako tvrde iz pokreta „Tvrđava“, problem nakon toga nije rešen. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare