Foto: Shutterstock

U Srbiji se na prste jedne ruke mogu prebrojati lekari koji su odgovarali za greške, koje su ljude koštale života, a većina je svoje pacijente osakatila u privatnim klinikama bez dozvola za rad. Jedini način da se građani informišu, odnosno saznaju da li privatna bolnica ili ordinacija, u kojoj im je zakazana intervencija, poseduje licencu, je preko Agencije za privredne registre (APR). Ako postoji upisan naziv i matični broj zdravstvene ustanove, znači da ima odobrenje za rad.

Pročitajte još:

Naime, „Balans medika“, klinika u kojoj je posle tretmana kod kiropraktičara 24. marta ove godine, pacijent Milan Đurić ostao nepokretan, a tri meseca kasnije je preminuo, nije imala licencu Ministarstva zdravlja. Zdravstvena inspekcija ovog ministarstva, koja je morala da reaguje mnogo ranije, ni sada ne može da izvrši kontrolu jer im je onemogućen ulaz u prostorije ove „divlje“ bolnice.

“Bilo bi logično da na sajtu Ministarstva zdravlja postoji spisak svih privatnih klinika koje imaju dozvolu za rad, ali to ne postoji. Inače, u ministarstvu za privatnike neće ni da čuju i uopšte se njima ne bave. Na više sastanaka, u ministarstvu, pitao sam ih direktno za poslovanje pojedinih privatnih bolnica, ali sam ostao bez odgovora, isto kao kada ih pitate za zdravstveni sistem i klinike na severu Kosova. Kažu da to nije njihova briga i da sa tim nemaju ništa“ kaže za Nova.rs dr Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

On navodi da postoji Pravilnik o bližim uslovima za obavljenje zdravstvene delatnosti, u kojem su navedeni svi uslovi za osnivanje privatnih ustanova i dobijanje licence.

Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/ ALEKSANDAR ANGELOVSKI

„To svaki lekar može da pročita i da se uputi. Međutim, građani ne mogu da znaju da li neka bolnica ima licencu ili nema, osim da traže dokumenta na uvid. Ukoliko neka privatna klinika radi bez problema, pacijenti vide da u njoj leče ljude, pretpostaviće da ima dozvolu za rad, čim je ministarstvo nije zatvorilo. Ipak, nije uvek tako, a inspekcija nije baš ažurna u svom poslu očigledno“ navodi dr Panić.

Licenca mora da bude istaknuta na ulazu u svaku privatnu kliniku i ordinaciju.

„Na ulazu u zdravstvenu ustanovu mora biti na vidnom mestu okačena dozvola za rad kao dokaz da imaju licencu. U okviru Ministarstva zdravlja postoji Inspekcija za organizaciju zdravstvene zaštite, koja bi morala da kontroliše državne i privatne klinike. Pitanje je da li su oni napravili propust, da li su proveravali kliniku ‚Balans medika‘ jer ako jesu, a nisu je zatvorili, onda je ovo delom i njihova greška“ naglašava dr Panić.

Foto: Shutterstock

Svako može da proveri da li privatna klinika ili ordinacija, u kojoj se leči, ima dozvolu za rad, tako što će pretražiti naziv ustanove na APR-u.

„Ministarstvo zdravlja dužno je da prijavi spisak svih privatnih klinika sa licencom, a tu spadaju i one u kojima se obavlja alternativna medicina, kojoj pripada i kiropraktika. Nažalost, građani nemaju drugu opciju da se informišu o klinikama koje imaju licencu, osim da ih pronađu na APR-u. Kada uđu u pretragu, moraju znati tačan poslovni naziv klinike, kako bi je pronašli. Kad se neko registruje u APR-u kao privrednik ili kao društvo, a može biti i bolnica, znači da ima licencu. Zakon nalaže da se na ulazu u privatnu kliniku ili ordinaciju mora istaći dokument na kojem piše tačan naziv ustanove iz APR-a. Ako klinika nije registrovana u APR-u znači da radi na divlje, na crno“ objašnjava pulmolog dr Tatjana Radosavljević, nekadašnja direktorka Lekarske komore Srbije.

Pretraga APR-a:

– Uđete na sajt APR-a: https://www.apr.gov.rs/registri/privredna-drustva/pretraga-podataka.2022.html

– Potom u Pretragu podataka: https://www.apr.gov.rs/registri/zdravstvene-ustanove/pretrazivanje-podataka.4394.html

– Treći korak je opcija: Pretraživanje zdravstvenih ustanova

– I poslednji korak: Ukucajte matični broj ili poslovni naziv klinike i ako je registrovana, znači da poseduje dozvolu za rad.

Bonus video:

Bonus video: Kako do više novca za lečenje retkih bolesti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare