Anja Grahovac Jelica Radovic Jelica Panic i Marijana Jojkic
Foto:Privatna arhiva

Presuda lekaru Blagoju Pejkoviću, koji je pravosnažno osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi koje je za posledicu imalo smrt novorođenčeta Marije Mijailović Milošević iz sela Mozgovo, raritet je kada je reč o epilozima sudskih procesa za lekarske greške. Suđenja traju godinama, a i kada dođe njihov kraj, uglavnom niko nije kriv.

Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je osim zatvorske kazne, Pejkoviću izrečena i mera bezbednosti zabrane bavljenja delatnošću u periodu od dve godine. Marijina sedmogodišnja borba za pravdu je time okončana, a kako je nesrećna žena rekla za naš list, ovo je pravda za sve žene koje su lekarskom greškom pretrpele nenadoknadiv gubitak.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ipak,odgovornost lekara za greške, koje su dovele do fatalnih ishoda, je retka. Slučajevi Anje Grahovac (3), Jelice Radović (19), Jelice Panić (25), Marijane Jojkić (30), samo su jedni od onih u kojima je pravda izostala. Imena ove dece i žena zauvek su ostala u sećanju srpske javnosti, a iako su se vodili dugogodišnji postupci, epilog je bio isti – oslobađajuća presuda i ne oduzimanje lekarske licence za rad.

Pomenute postupke obeležila su višegodišnja suđenja, a neka su bila i decenijska. Takav je i slučaj smrti trogodišnje Anje.

Foto: Privatna arhiva

Anji su lekari ordinacije „Ilić“ na klinici „Perfekta“ operisali su kataraktu 21. maja 2007. godine, a ona je umrla 4. juna usled komplikacija koje su izazvane operacijom.

Viši sud u Beogradu oslobodio je aprila prošle godine anesteziologa Stanoja Glišića od optužbi da je odgovoran za smrt Anje.

„Decedra“ otišla u zastaru

Ništa drugačiji nije bio ni slučaj, u javnosti poznat, „Decedra“.

Troje lekara i direktor privatne beogradske klinike „Decedra“, nakon 11 godina suđenja, oslobođeni su 2017. od optužbi za neadekvatno lečenje Jelice Radović (19), koja je preminula nakon operacije čukljeva na toj klinici.

Jelica Radović, Foto: Privatna arhiva

Jelica je preminula septembra 2006., četiri dana nakon što je operisana. Prvostepeni sud je dvaput oglasio krivim hirurga Slavka Tomića, i anesteziologe Miodraga Stojanovića i Oliveru Jeremić, i osudio ih na kazne zatvora od 15 meseci.

Pročitajte još:

Apelacioni sud ih je na kraju oslobodio krivice za teško delo protiv zdravlja ljudi, a osudio za nesavesno lečenje, ali je to delo u međuvremenu zastarelo.

Porodica sumnjala na slepo crevo

Pančevka Marijana Jojkić, majka dvoje maloletne dece, preminula je 20. marta 2006. godine u Urgentnom centru u Beogradu od upale trbušne maramice, koju je izazvalo pucanje slepog creva

Marijanu je u Pančevu primio doktor Aleksandar Ivica sa simptomima upale slepog creva, ali je on i pored sugestije Marijanine porodice da sumnjaju na slepo crevo, odbacio tu mogućnost. Nekoliko dana kasnije, Marijana je prebačena u Urgentni centar gde je preminula od sepse.

Marijana Jojkić, Foto: Privatna arhiva

Osnovni sud u Pančevu osudio je Ivicu na 11 meseci zatvora i jednogodišnju zabranu obavljanja hirurškog poziva zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi. Ipak, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio hirurga.

Slučaj „Beoklinika“

Jelica Panić iz Paraćina preminula je 18. juna 2010. godine, devet dana nakon laserskog otklanjanja ranice na grliću materice u privatnoj bolnici „Beoklinika“. Devojka je tokom hirurške intervencije prestala da diše, što je izazvalo prestanak rada srca i moždanih funkcija, zbog čega je došlo i do izlivanja krvi u pluća.
Prevezena je na VMA, gde je preminula.

Foto: Privatna arhiva

Tri godine kasnije, počelo je suđenje u Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv tri lekara bolnice „Beoklinika“ zbog sumnje da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi.

Pročitajte još:

Suđenje je nekoliko puta počinjalo ispočetka i rezultiralo izostankom presude. Nakon 10 godina od tragične smrti Jelice, tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja dvojice lekara.

Odšeta 4 miliona

Ipak, da je u pojedinim slučajevima, a u kojima je došlo do oslobađajuće presude, nesumnjivo trebalo da neko odgovara pokazuej i slučaj Marijane Jojkić. Naime, dok je lekar oslobođen, Apelacioni sud je u parničnom postupku osudio i obavezao bolnicu u Pančevu da isplati odštetu od četiri miliona dinara porodici Jojkić.

BONUS VIDEO: Zanimljiva nedelja suđenja u Srbiji 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar