Patrijarh Porfirije osveštao novu zgradu Kliničkog centra Srbije Foto:SPC

Patrijarh Porfirije osveštao je novi kompleks Kliničkog centra Srbije. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je poručio da je blagoslov i radost velika za sve nas što se nakon mnogo decenija završio Klinički centar Srbije.

Patrijarh Porfirije je prilikom osveštavanja novog kompleksa Kliničkog centra naveo da je blagoslov i radost velika za sve nas što se nakon mnogo decenija završio Klinički centar Srbije.

„Vi mnogo bolje od mene znate šta to znači pre svega za vas, u smislu mogućnosti i kapaciteta, sa jedne strane tehničkih; a sa druge strane, što je još važnije i vaših ličnih potreba“, rekao je patrijarh, prenosi RTS.

„Imate uslove i okolnosti da pružite najbolje od sebe kako bi svako od onih koji dođe na ovo mesto bio tretiran i lečen na najbolji mogući način. Drugim rečima, sve ono što zavisi od vas, od nas ljudi, vi sad imate mogućnost da dovedete do maksimuma“, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije je naveo da želi da se zahvali, ali i da čestita na spoznaji i potrebi da treba izvršiti osvećenje ovoga prostora

„Time, s obzirom da imate mnogo dublja šira i veća znanja o prirodi čovekovoj – potvrđujete još jedamput onu istinu da je pored ostalog čovek i homo religiousus“, naveo je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je istakao da zdravlje podrazumeva simfoniju svih aspekata čovekovog života, svih aspekata čovekovog bića.

„Možemo imati zdravo, maksimalno zdravo telo, ali ako iznutra nešto nije valjano postavljeno u nama onda ne možemo govoriti o zdravom čoveku. Koliko da smo unutra zdravi, a ako imamo bilo kakav spoljašnji hendikep, imamo potrebu da ga popravljamo, imamo potrebu i njega da dovedemo u prirodno stanje, u zdravo stanje. Zdravo stanje je prirodno stanje i to je potpuno u skladu sa verom hrišćanskom i sa Jevanđeljem“, naveo je patrijarh Porfirije.

Poručio je da smo „zdravi onda kada je u potpunosti harmonična naša priroda, kada je naše biće ustrojeno tako da živi sa našom prirodom“.

„Vi ste ovim osvećenjem pokazali da iako se bavite telom i činite sve da ljudsko telo bude što je moguće zdravije razumete i osećate da je važno da i duša bude prirodno, zdravo ustrojena“, naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije osveštao novu zgradu Kliničkog centra Srbije Foto:SPC

Osvećenju su, između ostalih, prisustvovali vikarni episkopi remezijanski Stefan i hvostanski Justin, koordinator dobrotvornih i misionarskih aktivnosti Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Kliničkog centra Milika Ašanin, dekan Medicinskog fakulteta Lazar Davidović, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac.

Bonus video: Nedovršen Klinički centar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar