Patrijarh Porfirije: Naš narod je u isto vreme naša crkva

Društvo 14. maj. 202222:54
Podeli:
Patrijarh Porfirije Foto:FoNet/TV Hram

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da Sremski Karlovci svojom "materijalnom i duhovnom" kulturom svedoče da je SPC "prožeta sa narodom", te da je "naš narod u isto vreme naša crkva".

Porfirije je to rekao na otvaranju izložbe „Jedan vek od vaspostavljanja Srpske patrijaršije 1920–2020“, u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, u okviru obeležavanja stogodišnjice tog istorijskog događaja.

On je kazao da je ta izložba ujedno i prilika da „šetajući kroz prošlost bolje upoznamo i sebe“.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je SPC uvek bila "stožer našeg postojanja, čuvar našeg duhovnog i nacionalnog bića i temelj našeg identiteta".

"Zato je i ova svečanost povod da u znak zahvalnosti i poštovanja smerno pognemo glave pred svima onima koji su, kroz vekove, plamen te zublje predano čuvali, kao zaveštanje predaka, kao smisao života i kao svetlost koja će zariti i ozariti ne samo njihovo, nego i sva potonja pokolenja našeg naroda", kazao je Mirović.

On je dodao da je jedini mogući i ispravan put – "put pravoslavlja i svetosavlja".

Kako je naveo, važnu simboliku ima i to što ta svečanost počinje u predvečerje 15. maja – dana na koji je u Sremskim Karlovcima, 1848. godine "stvorena Srpska Vojvodina i obnovljeno zvanje i dostojanstvo srpskog patrijarha".

"Bila je to jedna od prelomnih tačaka u vekovnoj borbi ovostranog srpstva za oslobođenje i ujedinjenje, borbi koja će biti krunisana prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji u novembru 1918. godine, dakle baš u vreme kada je započet i proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve", rekao je Mirović.

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, sremskom i bačkom eparhijom SPC.

U Sremskim Karlovcima će u nedelju biti održana svečana sednica Svetog arhijerejskog sabora.

BONUS VIDEO - Porfirije: Svaki rat je poraz za čoveka

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar