Podeli
Foto: NOVA S

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je da kod dece koja su bile žrtve nasilja, najčešći uzrok trajne traume jeste odnos medija prema njima.

Pašalić je na otvaranju projekta “Prava deteta u Srbiji – Unapređivanje položaja dece u pravosudnom sistemu Srbije” kazao da deci često teže pada takva “predstava koju mediji stvaraju” nakon preživljene traume, nego sama trauma.

“Apelujem na medije da ne traumatizuju decu za ceo život. Nije tiraž važniji od trajnih posledica koje ostaju kod te dece”, kazao je ombudsman.

On je ocenio da se institucija Zaštitnika građana najviše fokusirala na poštovanje prava deteta tokom vanrednog stanja u Srbiji, usled infekcije koronavirusom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kazao je da je u borbi za prava deteta od velikog značaja saradnja između ministarstava i saradnja sa ombudsmanom.

Zoran Đorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

On je ocenio da je borba za poštovanje prava dece jedna od najvažnijih za koje treba da se bori to ministarstvo, ali i cela država.

Prema njegovim rečima, u planu je da u izradu novog Zakona o socijalnoj zaštiti budu uključeni građani svih starosnih grupa.

Dodao je da to ministarstvo nastoji da što više uključuje mlade u svoje projekte.

Đorđević je kazao da bi projekat unapređivanja položaja dece u pravosudnom sistemu trebalo da pomogne pri informisanosti dece i mladih o sopstvenim pravima.

Projekat “Prava deteta u Srbiji – Unapređivanje položaja dece u pravosudnom sistemu Srbije” predstavljen je u hotelu Metropol, sa fokusom na unapređivanje ishoda za decu žrtve ili svedoke trgovine ljudima, decu bez pratnje i decu koja nisu prepoznata kao žrtve ili svedoci.

Najavljeno je da će se tokom projekta raditi na uključivanju relevantnih aktera i identifikaciji ključnih oblasti za unapređivanje sistema maloletničkog pravosuđa, ali i jačanju kapaciteta profesionalaca za bolju podršku pravima deteta, kao i informisanosti i podizanju svesti dece o njihovim pravima u pravosudnom sistemu.

Projekat je počeo 2. februara 2020. godine i trajaće do 1. februara 2022. godine, a realizuju ga International Rescue Committee, Centar za prava deteta i ASTRA, uz podršku Evropske komisije kroz Program Prava, jednakost i državljanstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar