Zoran Pašalić i Jasmina Mihnjak Foto:Nova S

U današnjoj emisiji Među nama, novinarka Rada Đurić razgovarala je o deci žrtvama nasilja sa zaštitnikom građana Zoranom Pašalićem i Jasminom Mihnjak sa portala Bebac.

Mihnjak je ocenila da je najveći problem što se sa svakim postupkom negde povećava nepoverenje roditelja prema sistemu, što zna da bude veoma opasno, jer je, kako je rekla, roditeljstvo samo po sebi klimavo zanimanje jer, kada nam je sve novo, sa detetom i rastom detetom, svaka faza je izazov za sebe.

„Kada imamo još i silne propuste u sistemu, gde ne osećamo podršku tamo gde bi država prvenstveno morala da reaguje, to dodatno otežava roditeljstvo. Mislim da se zato stvaraju brojne zablude i još veće nepoverenje prema ustanovama u koje bi roditelji morali da veruju“, rekla je između ostalog Mihnjak.

Pašalić je rekao da je nasilje u porodici i prema deci najekstremnije pitanje i da svetska proučavanja od 2003. godine, od kada se bavi tom temu i kada je bio sudija, govore da žene sedam puta odlaze i vraćaju se nasilniku.

„To nije problem zakona, već sistema koji treba  da zaštiti majku koja trpi nasilje, da joj pruži utočište i pomoć da može sama da živi. Sistem formalno ima sluha, ali ima ekstremnih primera nerada i neznanja po centrima za socijali rad“, rekao je Pašalić.

O čemu su još govorili Zoran Pašalić i Jasmina Mihnjak, pogledajte u video snimku:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar