Podeli
Foto:Shutterstock

Povodom Međunarodnog dana dece žrtava nasilja, 4. juna, Ministarstvo pravde je poručilo da su deca temelj razvoja svake države i njenog daljeg napretka, te da moraju da budu u centru pažnje celog društva, bez obzira da li se radi o njihovom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, a posebno kada je reč o sprečavanju nasilja nad decom ili bilo kog drugog oblika diskriminacije.

Podsetivši da je pre tri godine počela primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Ministarstvo je ukazalo da je u tom periodu evidentirano je 1.715 dece, koja su bila žrtve nasilja ili im je pretila neposredna opasnost od nasila u porodici.

Ministarstvo pravde očekuje da uskoro bude usvojena nova Nacionalna strategija za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji za period 2019-2025. godine, sa pratećim Akcionim planom, koja prepoznaje decu kao posebno ranjivu grupu i predviđa niz mera usmerenih ka unapređenju položaja dece žrtva i svedoka.

Od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici do aprila 2020. godine razmotreno je više od 140.000 slučajeva nasilja u porodici, usvojeno više od 50.000 hitnih mera i izrađeno više od 42.000 individualnih planova zaštite.

Od septembra 2018. godine evidentira se i broj produženih hitnih mera radi zaštite maloletnih lica.

Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, čija je primena počela 1. oktobra 2019. godine, deca su definisana kao posebno osetljiva kategorija za koju je predviđena besplatna pravna pomoć.

Prema tom zakonu, deca ostvaruju pravo na besplatnu pravnu pomoć bez dodatne dokumentacije u svim postupcima koji se odnose na njih, podseća ministarstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar