Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) dr Rade Panić ocenio je da je Novi Pazar očigledan primer lošeg upravljanja pandemijom, čemu je u značajnoj meri doprineo i republički Krizni štab.

Panić je na panel diskusiji na temu „Upravljanje pandemijom-naučene lekcije za budućnost“ ponovio stav da je „Krizni štab bio nelegitimno telo koje nije predviđeno Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“.

„Mnogo toga nije bilo u skladu sa zakonskim normama, zato smo prošli kako smo prošli. Jedna smo od zemalja koja je među najgorima u svetu, kada izrazite broj preminulih na sto hiljada stanovnika i to kada bi računali prave brojke, a to je tri puta više preminulih nego što je prikazano“, rekao je Panić.

Dodao je da je tokom pandemije sve urađeno kako bi politika, odnosno deo vlade koji je nestručan za zdravstvo i medicinu, donosio konačne odluke.

„Morali su radi obraza i poštovanja svojih diploma (članovi Kriznog štaba) da se povuku posle dva ili tri puta kada nisu bili poslušani“, kazao je Panić.

Komentarišući najave nekih političara da će u Novom Pazaru biti podignut Kliničko-bolnički centar, on je ocenio da je to „šargarepa na dugom štapu“.

„Država prvo mora da nađe profesore koji će edukovati one koji su ovde zapošljeni, a tek onda planirati izgradnju. Mislim da pre toga treba zaustaviti odliv lekara i povećati broj specijalizacija“, ocenio je Panić.

***

BONUS VIDEO: Dr Rade Panić i Jasna Janković: Doktori i prosvetni radnici su pred sagorevanjem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar