Foto: Arhiva

Povodom „ponude“ dr Predraga Kona, kolegi prof. dr Zoranu Radovanoviću da zauzme njegovo mesto u Kriznom štabu predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić oglasio se tekstom pod nazivom javno svedočenje, koji Nova. rs prenosi u celosti.

Te noći, oko ponoći, na svom fejsbuk profilu, oglasio se kolega, najuvažavaniji član Kriznog štaba (KŠ) među strukom imenovanom u isti. Kada sam pročitao objavu kolege Kona, imao sam potrebu da reagujem, ali sam se uzdržao. Pored svih napada na zdravstvene radnike, u tom trenutku sam smatrao bitnijim da se „ne napadamo“ kako mi je u prethodnom našem susretu na fejsbuku napisao dr Kon.

Tada sam u komentarima ostavio brojeve telefona koje koristim, na šta je dr Kon odreagovao kolegijalno i u dva navrata smo razgovarali. Naravno, počele su mnogobrojne reakcije i komentari, što pratioca dr Kona, što kolega.

Čitajući odgovore kolege Kona na te komentare, stepen ispoljene arogancije i pokušaja odbacivanja bilo kakve lične odgovornosti, te zanemarivanje iznetih činjenica, obavezao me da reagujem. Objava i početna dva komentara je neko uslikao na svom ekranu (skrinšotovao), tako da taj deo možete videti u originalu. Nažalost, ispao sam neiskusan i nisam zabeležio ostatak naše prepiske, pre nego je dr Kon posle manje od jednog časa od postavljanja objave, istu i obrisao. Pokušaću da vam verodostojno reprodukujem ostatak naše prepiske u komentarima.

Pozivajući se na važeće zakone, upitao sam kolegu Kona da li je tražio da mu se potvrdi autentičnost podataka koje je dobijao. Dalje, da li misli da su odluke koje je donosio KŠ validne, ako su podaci na osnovu kojih su radili bili nepotpuni? Obavestio ga da sam na tviteru pitao predsednika, a možda je on pogrešna adresa i preneo svoj tvit.

„Šesnaesti postizborni dan. Period inkubacije za kovid-19 je 14 dana. 20.6. je na respiratoru 18 pacijenata. 7.7. čak 110, predsednik Aleksandar Vučić kaže 120. Deset puta više. 20.6. aktivnih slučajeva je 654, a 7.7. ih je 2942. (predsednik kaže skoro 4000 hospitalizovanih). Čudno, ali kako god i dalje 5-7 puta više. pitam se otkud ove brojke? 1000% više na respiratoru, a leto je? A kako ste Vi jutros predsedniče?“.

Potom, ogradivši se da je moje poznavanje epidemiologije skromno, upitao za objašnjenje, kako je moguće da ima 4000 hospitalizovanih pacijenata, ako zvanični podaci sa sajta kovid-19 za Srbiju kažu da je 2942 aktivno obolelih? Šta je sa onima koji su na kućnom lečenju?

Podsetio sam kolegu, da u dva navrata kada smo se čuli, nije bio obavešten o dešavanjima sa kojima sam ga upoznao I zašto je tako? Prvi put sam pričao o situaciji sa studentima, nekoliko dana pošto su mediji izveštavali o tome (mislim dnevni list “Danas”). Pitao sam zašto se studentima ne rade PCR testovi, zašto se oboleli studenti vraćaju u iste sobe sa zdravim i zašto se ne obezbedi izolacija za obolele i studente pod sumnjom? (Pitanja su u sledećem periodu rešena, po njegovom iskazu upravo zaslugom dr Kona. Dešavanja povodom situacije vezane za studente su se nastavila, mediji su o tome izvestili.)

Drugi put razgovor je bio u subotu uveče pred gostovanje dr Kona, dr Srđe i prof. dr Radovanovića u “Utisku nedelje”. Tada me kolega Kon uveravao da je došlo do zaravnjenja epidemijske krive kod studenata, što sam prihvatio, ali ga I upitao da li mu je poznata situacija u N. Pazaru I da tamo bukvalno gori. Odgovor dr Kona je bio da će se raspitati o tome. Već sutradan su mediji u popodnevnim časovima počeli da izveštavaju o onome što je danas prepoznato kao pucanje zdravstvenog sistema pod pritiskom ogromnog broja novoobolelih u N. Pazaru. Upitao sam ga, da li mu to dovoljno govori da je deo kolega u KŠ sa namerom držan u neobaveštenosti o stvarnom stanju?

Odgovore sam dobio u više kraćih komentara. Da je tražio I dobio potvrdu tačnosti podataka. Da nije on odgovoran. I komentar, “da medicinski radnici u Srbiji očekuju da sve bude kao u Švajcarskoj, ali da ništa ne funkcioniše…”

Moj odgovor je bio, da zato što u Srbiji ništa ne funkcioniše, umiru zdravstveni radnici I da zbog toga umiru I građani Srbije. Upitao sam i ko daje za pravo kolegi da to brani? Odgovor je bio: Ko to brani? Da li razumem kakav linč se sprovodi prema njemu?

Kada sam završio kucanje svog odgovora i pokušao da ga objavim, dobio sam obaveštenje da nije moguće postaviti komentar. U više pokušaja isto. Poučen iskustvima sa “botovima” da kada dođu u nezgodnu situaciju, blokiraju mogućnost komentara sagovorniku, kopirao sam svoj odgovor sa namerom da ga objavim naknadno. Ispostavilo se da je dr Kon obrisao svoju objavu I zbog toga nije bilo moguće dalje komentarisati. Smatrao sam da je korektno da tog trenutka i ja obustavim bilo šta dalje, ovim povodom.

Evo teksta mog neobjavljenog komentara:

Kolega, zar situacija na terenu više nego jasno, ne govori da ste i smo obmanuti? Vama kao epidemiologu valjda puno govori informacija da se Specijalna ortopedska bolnica Banjica napunila za jedan dan? Puno mora da Vam govori i informacija da predsednik iznosi neistinu na javnom servisu svih građana Srbije kada kaže da bolnica Dr Dragiša Mišović nema kovid pacijente.

Da Vas obavestim da me danas zove koleginica, kojoj je muž takođe kolega, pita me imam li ikakve mogućnosti da joj pomognem da svog brata (mlad, bez komorbiditeta, koji je dvanaesti dan sa obostranom intersticijalnom pneumonijom i temperaturom od 39,2 inače na kućnom lečenju) ,smesti u bolnicu? Da li shvatate razmere katastrofe koja nam se dešava i koliko je neophodna hitna reakcija?

Krizni štab donosi odluke, kod vas je sva moć, zašto smatrate vapaj za spas zdravstva i građana, napadom ili linčom Vas lično? Jednostavno je rešenje, odmah na uvid stručnoj javnosti sve podatke i uvođenje mera koje ne podrazumevaju zaključavanje Srbije vikendom. Sve je moglo i moralo drugačije. I sada isto. A nadležnosti su kod vas. Preuzmite odgovornost, ne tražite opravdanja. I kritikujte javne ličnosti, a ne građane. Uvek na jačeg, slabijeg valja zaštititi.

Kasnije ću saznati da je na tviteru objavljen početak naše diskusije koji sam vam predočio. Mediji su u najkraćem preneli vest o objavi dr Kona i njenom brzom uklanjanju. Danas čitam da je predsednik iskoristio objavu da na kukavički način prozove i pokuša da diskredituje prof. dr Radovanovića.

Da komentarišem obraćanje predsednika svih građana po funkciji, našem eminentnom, svetski priznatom epidemiologu, između ostalog učitelju svih koji se nazivaju strukom u smislu epidemiologije, a članovi su KŠ, bilo bi neozbiljno. Valjda je svima jasna neuporedivost profesorove ličnosti i autoriteta u odnosu na diplomiranog pravnika Aleksandra Vučića, ovim povodom.

Obratio sam se javnosti zbog neophodnosti sagledavanja cele istine o navedenoj objavi I pokušaju zloupotrebe iste.

Prvo radi se o psihološkoj manipulaciji, rekao bih subliminalnoj poruci (dakle po savetu profesionalaca, a zarad obmane javnosti koja ne čita pažljivo), jer u prvoj rečenici dr Kon ustupa “ svoju udobnu fotelju u “nepolitizovanom” Kriznom štabu…”, čime čitaocima ubacuje informaciju koja je neistinita u podsvest. Zahtev protesta je formiranje drugog, građanskog Kriznog štaba koji ne bi bio politizovan. U taj KŠ dr Kon nije pozvan, pa ne može u njemu imati svoju udobnu fotelju. Čini se da su navodnicima u toj rečenici označene pogrešne reči. (O omaškama u knjigama kolege Zigmunda Frojda.)

“Sa najboljim namerama i željama” da upozorim predsednika da su mu savetnici za odnose sa javnošću ponovo zakazali, jer ne bi dr Predrag Kon bez razloga obrisao objavu. Morao je, jer je za jedan čas od postavljanja nanela ogromnu štetu odgovornim za trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji.

Poštovani Aleksandre, više sreće idući put. I upristojite se kada se obraćate lekarima.

Srdačan pozdrav, Rade Panić

predsednik Sindikata lekara I farmaceuta Srbije

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram