Gosti Olje Bećković ove nedelje bili su epidemiolozi dr Predrag Kon i dr Zoran Radovanović i imunolog Srđa Janković.

Oni su odgovarali na pitanja da li je moguće da je neko falsifikovao brojeve zaraženih i umrlih od koronavirusa u ime izbora i da li ima šanse da vratimo poverenje u lekare.

Na konkretno pitanje da li su članovi Kriznog štaba lagali o epidemiološkoj situaciji pred izbore, Kon, koji je inače član tog štaba, rekao je da nijedan podatak nije skrivan i negirao optužbe da su mere prebrzo ukinute.

Predrag Kon Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Nisam došao da branim nikoga, ja na izbore nisam izašao zato što me ne interesuju ni jedni ni drugi. Imam dva cilja – što manje smrtnih ishoda i da zdravstveni sistem opstane“, rekao je Kon.

Na pitanje zašto se onda oglasio dan nakon izbora i uznemirio javnost pretećom epidemiološkom situacijom i da li je logično da je ona počela odmah u ponedeljak, Kon je odgovorio da je samo pratio podatke i to iz baze Instituta “Batut”.

On je pitao kolegu Zorana Radovanovića šta se time želelo postići, na šta je Radovanović odgovorio: “Samo istina”.

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

I Srđa Janković, takođe član Kriznog štaba, tvrdi da štab nije lagao kada je reč o epidemiološkoj situaciji i da je svoje predloge bazirao na zvaničnim podacima koje, kako kaže, nije video. On je rekao da je svestan da je narušeno poverenje.

Radovanović je ocenio da je baza podataka u “Batutu” skandalozna, a podaci besmisleni.

“Ne postoji nijedna evropska zemlja sa tako lošim podacima“, rekao je on,

Sa tim se nije složio Kon koji je i dalje uveren da sve što je u bazi “Batuta” potpuno odgovara medicinskoj dokumentaciji.

Celu emisiju „Utisak nedelje“ pogledajte u video snimku: