Radnici Linglonga: Na 36 stepeni bez vode, da li je ovo logor ili gradilište
Foto: N1

Koordinatorka za javne politike Astre Jasmina Krunić govorila je o Izveštaju o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije radnika iz Vijetnama. Prema njenim rečima, sve što može da se dokumentuje pokazuje da je to trgovina ljudima.

Ona ističe da je „država Srbija obavezna da garantuje svima osnovna ljudska prava“.

„Ovde je očigledno u pitanju rešenost države Srbije da zažmuri na činjenje Linglonga i ne samo Linglonga. Nisu samo kineske kompanije, nisu samo strani radnici, imali smo slučajeve i naših radnika koji su radno eksploatisani u fabrikama koje neko predstavlja kao kapitalnu investiciju i očigledno neko reši da kaže ‘nema veze, neka se krše nečija prava zarad nečega što je procenjeno kao viši cilj, a u stvari i nije viši cilj“, kaže ona.

Izveštaj o trgovini ljudima u svrhu radne eksploatacije radnika iz Vijetnama angažovanih na izgradnji fabrike pneumatika Linglong pokazao je, kaže ona, „da tu jeste bilo radne eksploatacije“.

„Koristeći tri seta indikatora. Naše konsultantkinje, koleginice moje iz tima za podršku žrtvama su izlazile na teren, bile u stalnoj komunikaciji, mi smo tokom tog udarnog vremena, od novembra do marta, bile u kontaktu sa 50 različitih radnika, sve ono što smo mi utvrdile i što smo viđale iz izveštaja drugih, sve što može da se dokumentuje pokazuje da je to trgovina ljudima“, kaže ona.

Kako je rekla, kada se pogledaju ti pokazatelji, prvo se pogleda da li je bilo prevarnih elemenata prilikom regrutovanja.

„U ovom slučaju – da. Njima je rečeno da će doći da rade u fabrici u kojoj se proizvode aviodelovi i da je menadžment nemački. Postoji pokazatelj koji kaže da li je nekome bilo naplaćivano za posredovanje, njima ne da je naplaćivano, nego su to bili iznosi koji su i za tamošnje uslove bili veliki. Već tu na početku imamo problem. Ni ne zna se tačan broj radnika. Radne dozvole, način na koji su smešteni…“, kaže.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO -Kako rade u Srbiji – Vijetnamci, Turci, Indijci ..

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar