Foto: Privatna arhiva

Kada ga kum Miša pozove da sa njim ide na pivo "Kod Doktora", Predrag Crvenković iz Beograda kaže da ne može jer mora da uspava svog desetomesečnog sina Vida. A kada ga pita da mu pomogne oko popravke automobila, on se izvinjava što opet ne može jer mora mališanu da spremi kašicu i da ga nahrani. Jednima je smešno, drugi su ponosni na njega, ali Peđa je već mesec dana ovom preslatkom dečaku i mama i tata, ali samo dok se mama ne vrati sa posla - on je preuzeo porodiljsko odsustvo svoje supruge kako bi se brinuo o njihovom sinu, a za Nova.rs kaže da mu je ovo najbolja odluka ikada.

Iako po zakonu i tate u Srbiji imaju pravo na porodiljsko odsustvo, ipak se malo njih odluči na ovakav potez. Jedni se prosto i ne sete toga, drugi se vode onom poznatom „Majka je majka, ona najbolje zna oko deteta“, a treći i na sam nagoveštaj toga, odbiju jer se plaše da drže bebu, a kamoli da se po ceo dan brinu o njoj.

Peđa nije znao da može da koristi porodiljsko odsustvo umesto žene, a kada je slučajno došao do te informacije, pomislio je, zašto da ne, mogao bi malo da odmori od posla. Za Nova.rs priča kako je izgledalo kada je svoj predlog izneo supruzi.

Foto: Privatna arhiva

„Vid je napunio devet meseci i baš tada sam video na internetu da i mi tate imamo pravo porodiljskog. Predložio sam supruzi i ona me je podržala. Zašto da ne? To nije nikakva žrtva, Vid je moj sin isto koliko i njen. Dakle, koliko se ona brine o njemu, toliko bi trebalo i ja. Nikada nismo delili poslove na muške, ženske, ovo ćeš ti, to ću ja nego smo se uvek dogovarali. Tako smo se i složili da se ona vrati na posao, a ja da preuzmem brigu oko Vida“, priča nam Peđa.

Kako objašnjava, nije bio uplašen na samu činjenicu da će po ceo dan biti sa bebom zato što je mališan dosta vezan za njega, a čak je i prvu reč koju je izgovorio bila upravo „tata“.

„Nije mi bilo teško da preuzmem potpunu brigu o njemu jer je već od drugog meseca spavao sa mnom po celu noć. Bilo mi je olakšano jer sam dobro znao sve njegove navike. A ako me pitate, teže je raditi nego čuvati dete“.

Foto: Privatna arhiva

Predrag kaže da njegov dan zavisi upravo od Vidovog raspoloženja – da li se mališan naspavao, da li mu je zapušen nosić ili ga muče zubići. O svemu tome mora da misli tata, barem dok je mama na poslu.

„Ušao sam potpuno u štos, tako da sam se skroz navikao. Tačno znam kada ga nešto muči, zašto je kmeckav, ako ga boli stomačić ili balavi jer mu izbijaju zubići… Svaki tata treba da se uhvati u koštac sa tim, a ne samo ja, bez obzira da li je mama tu ili ne. Jer, treba našim ženama da pomognemo i da ih odmenimo u tim situacijama kada je beba neraspoložena“.

Pročitajte još:

Kada mama ode na posao, ovaj dvojac započinje dan maženjem u krevetu, a onda tata lagano sprema doručak, dok se Vid igra na podu.

„Kada doručkujemo, onda se poigramo, pa me Vid malo i „ispoštuje“ i odspava. Za to vreme, sklonim sudove od doručka, sakupim igračke, pogledam nešto na televiziji dok se on ne probudi i tada hvatam momenat da se malo odmorim. A kada momak otvori svoje plave okice, onda opet maženje, pa sve u krug“.

Foto: Privatna arhiva

Pored toga što se brine o njemu u kući, Predrag koristi svaki momenat kada je napolju lepo vreme, pa da Vida izvede u šetnju.

„Nemam problem s tim kako će se ponašati u kolicima ili ako neće da ga vozim, pa moram da ga ponesem. Bože mili, pa to su sve normalne situacije u roditeljstvu. Bitno mi je da ponesem rančić sa vodom, vlažnim maramicama, pelenom ukoliko se ukaki i kapu, s obzirom da je u ovom prelaznom periodu nekako najosetljiviji“.

A posle duge šetnje, ponovo spavanjac, dok ne dođe mama sa posla.

„Zapravo, i kada supruga stigne kući, svakako da se pomazi sa Vidom, igraju se, smeju, ali ja ga uspavljujem. Supruga me odmeni tako što ga pripremi za spavanje, čisto da se ja malo odmorim. Uveče mi je najteže jer on neće baš lako da se uspava, pa imamo tu raznih situacija sve dok se ne uspavamo, ali imamo nosiljku koja pomaže i snalazimo se“.

Foto: Privatna arhiva

Maleni Vid voli da se igra sa starijim bratom Bojanom kada se vrati iz vrtića, a kada stigne i mama sa posla, onda njegovoj sreći nema kraja.

„Vid je divno dete, još od rođenja je bio dobra beba, ne previše zahtevna, pa zato oko njega i nema puno obaveza. Poslušan je, ali mislim da i ne treba d abude jer je još mali, mi zapravo moramo da osluškujemo njega i njegove potrebe. Trenutno se bavimo prohodavanjem, hoće, pa neće, pa padne, ali idemo polako, on diktira tempo, a ja ga samo pratim“.

S obzirom da Vid u maju puni godinu dana, ovom tati za nekoliko dana ističe porodiljsko odsustvo. Ipak, komisija mu je baš juče produžila porodiljsko za još dva meseca, a Peđa kaže da je ubeđen da je samo zbog toga što je – tata.

A na pitanje kako reaguje okolina, on objašnjava da je bilo svakakvih reakcija jer, naglašava, ovo je ipak Balkan.

„Veću podršku sam dobio od žena nego od muškaraca. One su baš oduševljene i pohvale me. Kolege i drugari reaguju, neko prihvata iskreno i sa divljenjem, ali većina se šali na moj račun. Zašto ne bih čuvao svoje dete, pa to je najlepša stvar na svetu. Jednom je mali i odrasta, kad da budem sa njima ako ne sad?“, kaže nam Peđa.

Svega 373 očeva tokom prethodne godine ostvarilo pravo na porodiljsko

Podaci Ministarstva za demografiju i brigu o porodici svedoče da je svega 373 očeva tokom prethodne godine ostvarilo pravo na porodiljsko odsustvo.

Najviše muškaraca koji su se brinuli o bebi u prvoj godini njenog života bilo je iz Beograda (127) i Novog Sada (34), a potom slede Niš, Novi Pazar i Kragujevac u kojima su samo devetorica očeva uzela odsustvo radi nege deteta. Ovo pravo najviše su koristili očevi između 36. i 40. godine života, a najmanje oni mlađi od 30 i stariji od 50 godina.

Zakonom je omogućeno da očevi mogu da „preuzmu“ od majki porodiljsko odsustvo, ali tek kada beba napuni tri meseca. Majka tada može da se vrati na posao, a brigu o bebi preuzima otac i koristi odsustvo radi nege deteta.

Broj očeva koji koriste „porodiljsko odsustvo“ povećava se svake godine, ali je to povećanje neznatno. Razlozi za to su – očevi nisu upoznati da im je ta mogućnost dostupna, ali i oni koji su upoznati ne koriste to pravo često iz zbog kulturološkim obrascima koji u našoj zemlji preovlađuju, a po kojima je majka ta koja je odgovorna za brigu o detetu.

BONUS VIDEO: Obećanje ludom radovanje: Predsednik i ministarka najavili produženo porodiljsko odsustvo 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar