Foto: Shutterstock

Ivana Matić iz Čačka (26) treba da se porodi 30. januara. Trenutno joj teče porodiljsko odsustvo, a radnica je jedne čačanske pekare. Njena svekrva je preminula pred Novu godinu, dok su joj roditelji u Beču. Iako ima još vremena do povratka na posao, Ivana već sada "čupa kosu" jer ne zna šta će tada raditi sa bebom od 11 meseci. Em nema ko da je čuva, em ona i suprug ne mogu da plaćaju privatni vrtić. Idealno bi bilo, kaže, da država ispuni obećanje i produži porodiljsko odsustvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da porodiljsko odsustvo više neće biti isto, ukoliko Vlada prihvati predloge. Prema novim pravilima, porodiljsko odsustvo trajaće duže i za prvo i za drugo dete, a računaće se od onog trenutka kada se žena porodi, a ne 28 dana pre porođaja.

Izuzetak će biti majke prevremeno rođene dece, jer je predlog da njima porodiljsko počinje onog trenutka kada dete napusti Odeljenje neonatologije i dođe kući.

Pročitajte još:

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić kazala je da to znači da se porodiljsko za prvo dete produži sa postojećih 12 meseci koliko sada traje, na 15 meseci, a za drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Za treće i svako naredno dete porodiljsko odsustvo je dve godine.

Foto: FoNet/Ana Paunković

Predlog je, prema njenim rečima, i da se pomeri početak porodiljskog. Sada porodiljsko odsustvo počinje 28 dana pre porođaja, a cilj je da ono počinje sa danom dolaska bebe na svet.

Za to, kako ističe, postoji niz opravdanih razloga.

„U međuvremenu, znamo, menjali su se neki drugi zakoni. Recimo, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Postoji određena vakcinacija koja se može dati tek u uzrastu sa navršenih godinu dana a da je ta vakcina i obavezna za upis u vrtić (MMR). Tako da čitav niz faktora sledi koji nameće da većina majki nije ni u mogućnosti da sve to ispuni da se vrati na posao. Onda znamo da smo svi mi tražili različite opcije kako da produžimo naše odsustvo, pa prvo koristimo godišnji odmor koji nismo koristili, onda majke traže načine kako da otvore bolovanje. Nesporno je da postoji potreba da se ta tačka pomeri pogotovo još kada su u pitanju majke koje su prevremeno rodile decu. Deca koja su rođena pre termina vrlo često su na odeljenju za neonatologiju, tu provedu i po nekoliko meseci, a majka nije sa njima. I za te majke se otvorilo pitanje pomeranja početka porodiljskog. To sve jesmo inicirali. Ne mogu da kažem tačne vremenske odrednice kada će to da se dogodi jer to ne zavisi od nas, ali sva ta pitanja smo pokrenuli“, kazala je ministarka.

„Na taj način smo definisali, da je najpoželjnije da se računa kada se majka porodi. To isto važi i za majke prevremene rođene dece, odnosno od onog momenta kada dete dođe kući. Jedna od opcija o kojoj smo razmišljali, da se produži za ono vreme koje je dete provelo u bolnici do onog momenta kada je dete došlo kući“, objasnila je ministarka.

Foto: FoNet/Ana Paunković

Lakše usklađivanje rada i roditeljstva 

Predsednica Udruženja „Mame su zakon“ kaže za Nova.rs da pozdravlja izmene koje je najavila ministarka Kisić jer će produžetak odsustva sa posla sa 12 na 15 meseci za prvo dete, odnosno 18 meseci za drugo dete, mnogim porodicama olakšati usklađivanje rada i roditeljstva.

„Ako uzmemo u obzir da je polazak u vrtiće omogućen tek nakon što dete napuni godinu dana, da se nove grupe formiraju tek od septembra, iako se upis vrši u maju, te da odsustvo sa posla u praksi za zaposlene žene traje 11 meseci, ovakva mera svakako znači da su nadležni dobro razumeli problem koji postoji sa usklađivanjem rada i roditeljstva koji se na ovaj način jednostavno rešava“, kaže Macura.

Tatjana Macura
Tatjana Macura Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Prema njenim rečima, da bi ove mere dobile pun smisao, potrebno je izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca.

„Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom su verovatno najčešće izmene propisa, te se iskreno nadamo da će uskoro doći trenutak da se i ova mera upotpuni. Iskustvo Mame su zakon sa donosiocima odluka je takvo da nam najčešće vrata otvaraju žene, pre svih ministarka Darija Kisić i mi joj se iskreno zahvaljujemo na saradnji i želji da nas sasluša i dobre predloge prihvati. Ono što je dobro za žene, dobro je za čitavo društvo“, poručuje Macura.

Kaže da očekuje da porodiljsko odsustvo bude usvojeno uz izmene koje će položaj trudnica i majki preduzetnica učiniti boljim.

„Neke od tih izmena su uslovljene i odlukom Ustavnog suda koja stupa na snagu u maju, tako da pretpostavljam d aće pre toga sve o čemu se govori biti usvojeno“.

A na pitanje kada očekuje da ove izmene stupe na snagu i kako će biti tretirane one žene koje, recimo, zatrudne pre nego što počne novo računanje porodiljskog odsustva, Macura kaže da postoji više opcija.

„Prva, da stupi izmena na snagu sa danom donošenja, tj. objavljivanjem u Službenom glasniku. Druga, da stupi na snagu nešto ranije (bio je slučaj sa nekoliko zakona). Treća, da stupa na snagu u budućnosti (i to je bio slučaj). Mi ne znamo koji će model biti usvojen, tako da ne možemo da znamo sad kakve će posledice imati na tu grupu žena. Ono što znamo jeste to da se sve mere važe od trenutka stupanja na snagu, kako zakon naloži i da nema retroaktivne primene (osim ako odredba nije u suprotnosti sa Ustavom, a Ustavni sud u nekom trenutku donese takvu odluku)“.

BONUS VIDEO: Tatjana Macura i Jovana Ružičić: Napraviti razliku između podrške i mera za podsticanje nataliteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare