Tomislav Momirović Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Sindikat "Nezavisnost" RGZ, Sindikat zaposlenih RGZ-ASNS u i Jedinstvena ogranizacija sindikata, uputili su ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavu Momiroviću pismo zbog, kako su naveli, netačnih informacija koje je izneo o stanju u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ).

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine ministre, poslednjih dana u javnosti se pojavila serija napisa o stanju u Republičkom geodetskom zavodu, među kojima je i Vaša izjava koja nas u sindikatima RGZ-a veoma zabrinjava. Tačnije, na navodnu ekspertsku analizu o efektima Zakona o postupku upisa u katastru nepokretnosti usledila je reakcija stručne javnosti, advokatske komore, javnobeležničke organizacije itd. Imajući u vidu činjenicu da su nalazi takozvanih eksperata veoma upitni i najblaže rečeno naštimovani u cilju skidanja odgovornosti pojedinaca za zaista zabrinjavajućeg stanje u RGZ-u, a i u oblasti katastra nepokretnosti, od Vas očekujemo da imate malo odgovorniji pristup.

Gospodine ministre, ako se posmatraju komentari koji dolaze od strane korisnika usluga RGZ-a, uz izuzetak onih koji su na platnom spisku aktuelnog vrha zavoda, situacija se može okarakterisati kao veoma nepovoljna. Aaktuelne brojke su nešto bolje nego u periodu od pre dvadeset godina, ali je danas stanje po svim pitanjima moralo da bude daleko bolje. Sa aspekta usaglašenosti baza katastra nepokretnosti i ranijih upisa u zemljišnim knjigama postoji značajan procenat koji je morao da bude ispravljen, ali u poslednjih nekoliko godina ovom problemu se ne pristupa na stručan način. Ista je situacija i u pogledu ažurnosti digitalnih planova. Ovo pitanje je najočigledniji primer manipulacije i obmanjivanja javnosti od strane direktora i rukovodstva RGZ-a. Ono što danas imamo u zvaničnoj upotrebi je digitalizovani analogni plan (DAP). Tačnije, digitalizovana skenirana slika planova koji su bili u upotrebi do 2018. Problemi s takvom digitalizacijom su očigledni i intenzivno se radi na otklanjanju grešaka koje su prisutne u velikom procentu. Jedini ispravni put je izrada DKP-a na osnovu originalnih podataka premera, ali za to je neophodno da se na čelu zavoda nalaze stručnjaci i eksperti, a ne klimoglavci koji zarad sopstvenih interesa prihvataju svaku vrstu poniženja i torture od strane direktora.

Povezane vesti:

Sve ovo se odražava i na efikasnost u rešavanju predmeta. U periodu od 2015. do 2020. godine broj nerešenih zahteva se uvećao za više od 500.000. U tom periodu na čelu RGZ-a se nalazi Borko Drašković koji je svojim pogrešnim odlukama, a potom i konkretnim postupcima unazadio rad ove institucije. Dakle, informacija koju ste i Vi izneli u javnosti da se radi o decenijskom zastoju u rešavanju upravnih predmeta nije istinita. Kako ste došli do ovog podatka možemo samo da pretpostavimo, ali o ovome što mi tvrdimo postoje sasvim jasni dokazi. Možda ste promašili penal, ali je neko svakako izveo fantastičan dribling i doveo Vas, kao i najširu javnost u tešku i opasnu zabludu. Laži i manipulacije koje kao jedinstveni instrument upravljanja koristi Borko Drašković, a koje podržavaju i neki predstavnici Vlade RS, svakako nisu u interesu ni države, ni njenih građana. Posledice su ne samo vidljive već nesagledive. Isto kao ni stepen tolerancije nadležnih institucija i pojedinaca na očigledno nezakonje i svakodnevnu bahatost vrha RGZ-a. O uspešno rešenih 300.000 predmeta u poslednjih 7 meseci, takođe može da se iznese veliki broj dokaza da se radi o još jednoj obmani i veštom driblingu, a Vašem promašenom penalu.

I na kraju, gospodine Momiroviću, nije RGZ u zastoju zbog pogrešnog tumačenja zakona i njegove neusaglašenosti s drugim aktima, već zbog nestručnosti rukovodstva kome je povereno da organizuje rad u RGZ-u. U martu 2018. RGZ je od strane Vlade proglašen za instituciju od izuzetnog značaja za odbranu i bezbednost zemlje. To je dovelo do uvođenja minimuma procesa rada u zavodu koji je bio u štrajku. Ovakvi nepovoljni rezultati su u tom kontekstu doveli u pitanje i bezbednost i odbranu zemlje jer je nakon štrajka sve otišlo u neželjenom pravcu, a minimum procesa rada je izgeda još uvek na snazi. Osnovni razlog je podrška neracionalnom ponašanju i nestručnom rukovođenju RGZ-om od strane aktuelnog rukovodstva i direktora Draškovića. Da bi se došlo do razloga za pohvale neophodno je nešto stvarno promeniti na bolje, a mi bi počeli od vrha RGZ-a.

BONUS VIDEO: Božo Prelević o političkom hohštapleraju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar