Foto: N1

U saopštenju koje su potpisali predsednici tri reprezentativna sindikata upućene su kritike na račun rukovodstva Republičkog geodetskog zavoda, zbog čijih štetnih odluka će, kako navode, nekoliko stotina zaposlenih u RGZ-u ostati bez zarada sve do janura naredne godine.

„U uslovima kada se zbog epidemije i mera koja su preduzete, razmatra rebalans budžeta za 2020 godinu, najveću cenu plaćaju lica koja su u RGZ-u angažovana putem Ugovora o privremenim i povremenim poslovima“, navodi se u saopštenju koje su po potpisali predstavnici Jedinstvene organizacije sindikata, Sindikata zaposlenih RGZ-a ASNS i Sindikata „Nezavisnost“.

Povezane vesti:

Dalje se naglašava da nekoliko stotina zaposlenih koji su u najvećem procentu geodete i pravnici sa bogatim isustvom i dužinom rada u katastrima čak i preko 10 godina, sa primanjima koja su oko 33.000 dinara po obaveštenju načelnika odeljenja finansija, svoje plate će morati da sačekaju do sredine januara 2021. god.

„To naravno nije prvi put da se dešava ali je prilično nejasno kako i pored toga što se rebalansom RGZ- u odobravaju povećanja u iznosu od skoro 500 miliona dinara, radnici ostaju bez zarada“, navedeno je u saopštenju.

Sindikati za ovo stanje krive pogrešne poteze rukovodstva RGZ-a, uz poruku nadležnima „da dobro razmisle“ postavljaju sledaća pitanja:

  • Ko je doneo odluku da su sredstva za isplatu ugovorenih obaveza obezbeđena za sve osim za radnike i to one od kojih zavisi efikasnost u radu?
  • Da li je na nestabilne finansije RGZ-a i ovoga puta kao u 2018-oj uticalo donošenje Pravilnika o sistematizaciji radnih mesta i značajno povećavanje najviših zvanja na račun izvršilaca?
  • Da li su interesi IT kompanija koje digitalizuju RGZ i smišljaju nove softverske programe koji često ne mogu ni da se implemantiraju i puste u rad, iznad interesa radnika?
  • Da li je pismo načelnika finansija u kome ih savetuje da daju otkaz ukoliko ne mogu ili ne žele da sačekaju sredinu januara sledeće godine uskladu sa politikom Vlade i očuvanju radnih mesta?
  • Da li takvo pismo treba da se očekuju i desetine stalno zaposlenih koji su na bolovanju i koji se leče od najtežih malignih bolesti jer im se ne isplaćuje 100% zarade kako to kaže Poseban kolektivni ugovor za državne organe?
  • Da li je budžetska inspekcija i državna revizorska institucija slepa na nezakonje rukovodstva RGZ-a u poslednjih nekoliko godina baš kao i bivša potpredsednica Vlade koja se nije oglasila ni kada su otpuštane samohrane majke zbog učešća u štrajku?
  • Da li je možda direktor RGZ-a zaslužio odlikovanje i pohvale zbog progona i šikaniranja predstavnika reprezentativnih sindikata umesto kritika za sasvim izvesno urušavanje RGZ-a u svakom pogledu?
  • Da li i mi sindikati RGZ-a treba da se stidimo što naivno verujemo u zakonitost i proklamovanu borbu protiv korupcije a istovremeno trpimo sve oblike ponižavanja i diskriminacije od strane jednog čoveka koji o sebi misli da je treći čovek u državi?
  • Da li trećem čoveku u državi priliči da se ponaša kao aktuelni direktor RGZ-a i da li je to model za sve druge direktore u državnim organima?
  • Da li stotine službenika RGZ-a treba da pognu glavu i da umesto rada u mestu gde žive i gde su proveli radni vek prihvate torturu i po novoj sistematizaciji putuju i do 150 km od mesta prebivališta?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar