Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC; N1; printscreen Twitter/ZoranIl77273998

Epilog slučaja nasilničkog ponašanja trojice srednjoškolaca iz Trstenika je da su dva učenika iskučena iz škole, dok se treći sam ispisao, dan pre odluke Nastavničkog veća o isključenju. Nova.rs je istraživala, šta predviđaju srpski zakoni, da li će i kada isključeni učenici moći da nastave dalje školovanje. Po svemu sudeći, oni neće moći odmah da se upišu u neku drugu školu.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Jasna Janković, za naš portal objašnjava, da u slučajevima nasilničkog ponašanja i isključenja iz škole, postoje zakonom predviđene mere, prema kojima isključeni učenik, u tekućoj školskoj godini, ne može da se upiše ni u jednu drugu školu.

U konkretnom slučaju srednjoškolaca iz Trstenika, Janković kaže da će učenik koji se sam ispisao, moći da nastavi školovanje i u ovoj školskoj godini, ali se ograđuje uz objašnjenje, da ne raspolaže svim činjenicama, već samo informacijama iz medija.

Jasna Janković Foto:Ivan Dinić/Nova S’’Ukoliko je započeo disciplinski postupak, koji se završio isključenjem, taj učenik do kraja godine ne može da se upiše ni u jednu drugu školu. Školovanje će moći da nastavi tek u narednoj školskoj godini i praktično će se to voditi kao da je ponavljao razred. E, sad, da li je protiv svih pokrenut postupak ili nije, nejasno je, jer je u međuvremenu otac jednog od dečaka doneo lekarsko mišljenje, da je dečak neuračunljiv. Ne znamo sve detalje, ali predočavam, da ukoliko nije pokrenut disciplinski postupak, a učenik se ispisao, on može odmah da se upiše u neku drugu školu’’, kaže Janković.

Predsednik Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić, za Nova.rs ocenjuje, da je isključenje iz škole ’’apsolutno ispravna odluka’’. On se osvrnuo i na informacije o ispisivanju jednog učenika i istakao da bi u konkretnom slučaju, ’’bilo najbolje da direktor ne izda ispisnicu’’.

Dejan Nedić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs’’Prema Zakonu o opštem upravnom postupku i članu 29, direktor ima pravo da ne izda ispisnicu do okončanja postupka. To mu zakon dozvoljava. U suprotnom, ako učenik dobiju ispisnicu, roditelji mogu da iskrive zakon i pobegnu od odgovornosti. Ako se učenik ispiše, u ispisnici mora da stoji napomena direktora da je pokrenut vaspitno disciplinski postupak. Ukoliko se učenik kasnije upiše u novu školu, ta škola ne može da vodi nikakav postupak protiv tog učenika, jer nema osnova za to. Vaspitno disciplinski postupak može da vodi samo škola iz koje se ispisuje. Zbog toga bi najbolje rešenje bilo da direktor ne izda ispisnicu’’, stava je Dejan Nedić.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije dodaje da postupak isključenja nije završen sa odlukom Nastavničkog veća o isključenju, te da će kako navodi, ceo slučaj biti zaključen tek kada se završe sve žalbe, rad isnpekcija i drugi postupci koji idu uz to.

Dejan Nedić kaže  da je u slučajevima, poput nasilničkog ponašanja učenika u Trsteniku, zakon predvideo i novčane kazne za roditelje.

’’Kada škola pokrene disciplinski postupak, dužna je i da podnese prekršajnu prijavu, a tužilaštvo procenjuje da li ima elemenata krivičnog dela. Visinu novčane kazne dalje određuje sud, a u konkretnom slučaju, kazne se kreću od 30.000 do 100.000 dinara’’, zaključio je predsednik Društva direktora škola Srbije.

Nasilje u školama opomena i alarm celom društvu

Jasna Janković kaže da je slučaj nasilja u Trsteniku, ’’prelio čašu’’ i da sada kao društvo, moramo da budemo mudri i empatični. Ona slikovito dodaje, da institucije sada moraju da prate ’’tok vode iz čaše’’ i gledaju na koju će stranu krenuti.

„’Ništa nismo dobili ako neko misli da smo završili posao time što smo učenike isključili iz škole. Naprotiv, tek sada treba da počne posao države, odnosno institucija koje se bave decom i porodicom. Ukoliko smo ovu trojicu mladića prepustili ulici, onda nismo uradili ništa, unesrećili smo tri porodice i dobili tri delinkventa koja će se naći na ulici. Ali, ako sve ovo shvatimo kao jasnu opomenu, onda kao društvo imamo šansu da nešto promenimo. Ukoliko ovim mladićima i njihovim porodicama, država i institucije pruže psihološku pomoć, pomoć socijalnog radnika koji mora da se uključi kada su ovakve stvari u pitanju, zatim specijalnog pedagoga koji će pokušati da nađe korene ovakvog ponašanja, onda svi imamo šanse. Ti mladići imaju šansu da se posle jedne godine vrate u školu i završe je, a mi kao društvo imamo šansu da se popravimo’’, podvukla je Jasna Janković.

O konkretnom slučaju isključivanja učenika iz Tehničke škole u Trsteniku, zatražili smo i stavove  Ministarstva prosvete, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

BONUS VIDEO: Skup prosvetnih radnika u Trsteniku – Ne treba da se skrivamo u mišje rupe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram