Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Nakon najave poskupljenja struje, Beograđane, po svemu sudeći očekuje i poskupljenje komunalnih usluga, konkretno pijaće vode i odvođenje otpadnih voda. Ovakav zahtev stiže iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". Ukratko, Beograđani, spremite se za nove namete i manje para u vašim novčanicima.

Nova.rs došla je do zvaničnog dokumenta u kojem iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ poručuju da će trošak električne energije i drugih energenata biti najbrže rastući troškovi u narednom periodu, zbog čega će biti neminovno da poskupe i njihove usluge.

„Neophodno je u saradnji sa Osnivačem dogovoriti korekciju cene vode i odvođenja otpadnih voda u skladu sa kalkulacijom koju rade stručne službe preduzeća. Cena vode i odvođenja otpadnih vodu ključna je za finansijski rezultat, kao i očuvanje likvidnosti preduzeća“, navodi se u dokumentu koji je objavljen 20. aprila 2022. godine.

Foto: Privatna arhiva
Vodovod

Kako poručuju iz „Vodovoda i kanalizacije“, ostvaren negativan finansijski rezultat iz odnosa ostvarenih prihoda i rashoda upućuje „na maksimalnu štednju, kontrolu nabavki, te angažovanju na ostvarivanju što većih prihoda kako bi se poslovna godina završila pozitivno“.

„U skladu sa situacijom u zemlji neophodna je stroga kontrola realizacije planiranih troškova, praćenje naplate, a u cilju funkcionisanja i održavanja sistema“, zaključuje se u saopštejnu koje je potpisao direktor Strahinja Danilović.

O ovoj temi koja će dodatno otežati finansijsku situaciju svim stanovnicima prestonice prvi je javnost obavestio direktor Centra za lokalnu samoupravu, Nikola Jovanović.

Nikola Jovanović Foto:Medija Centar Beograd

„U Beogradu se u narednim mesecima očekuje skok cena komunalnih usluga, koji se manjim delom može pravdati rastom cena energenata, ali glavni razlog je neefikasno poslovanje i javašluk u javnim komunalnim preduzećima, kojima su potrebne korenite reforme“, izjavio je direktor Centra za lokalnu samoupravu.

Jovanović kaže za Nova.rs da se na računu za Infostan tri stavke odnose na usluge „Vodovoda i kanalizacije“.

„Jedno je pijaća voda, drugo je kanalizacija i treće je fiksna stavka koja se odnosi na pogonsku spremnost sistema. Beogradski Vodovod je najavio povećanje dve stavke – vodu i kanalizaciju“, ističe Jovanović.

Do sada niko se iz „Vodovoda“ nije oglašao oko pomenutog rasta cena, a nije poznato ni koliko bi usluge mogle da poskupe.

Bonus video: Aleksandar Milošević – Očekuje nas poskupljenje struje, građani plaćaju greške EPS-a

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare