Foto: Nova S

Viši naučni saradnik novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Srđan Ćurčić dobio je otkaz zbog teksta u listu Danas u kojem je izneo tvrdnje da poslovodstvo sprečava pojedine zaposlene da učestvuje u projektima koje finansira Fond za nauku. Iz Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti poručuju da nije bilo pravnih osnova za otkaz.

Nakon 13 godina rada na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Srđan Ćurčić dobio je otkaz.

„Dobio sam otkaz zato što mislim svojom glavom. Ja ne dozvoljavam da neko vređa moj zdrav razum pogotovo u momentu kada smo mi objavili vrhunski naučni rezultat prvi u svetu“, kaže Ćurčić za televiziju NovaS.

Povezane vesti:

Sa druge strane, iz Instituta su poručili da Ćurčić nije obavljao posao na najbolji mogući način.

„Ćurčić za 13 godina, koliko je radio u Institutu, nije stvorio ni jednu sortu šećerne repe, tako da Institut već više od dve decenije nema u proizvodnji šećerne repe ni jednu svoju sortu. Dr Ćurčiću su u više navrata nuđene mogućnosti sa ciljem da bi kao naučni radnik Instituta dao svoj rezultat. Tako je dr Ćurčiću ponuđeno da svoje sposobnosti iskaže kao rukovodilac departmana za povrtarske i alternativne kulture, jednog od najperspektivnijeg departmana Instituta. Sve ponude dr Ćurčić je odbio“, tvrde sa Instituta.

Ćurčić kaže da je bio zainteresovan za tu ponudu, ali Insitut nije pristao uslov koji je on postavio.

„S obzirom na ovo otkriće o kojem sam pričao moj jedini uslov je bio da nastavim istraživanje koje sam započeo. Oni su rekli da to nije moguće i ja sam tu pondu nisam prihvatio“, priča on.

Kako tvrdi glavni razlog za otkaz je bio njegov tekst koji je objavio u dnevnom listu Danas u kojem je između ostalog izneo kritike na rad Instituta.

„Ja sam treći kolega koji je dobio upozorenje za otkaz od kako je novi pomoćnik direktora za nauku imenovan. Ne možemo slobodno da konkurišemo na projekte, ne možemo nijedan dopis Naučnom veću, a da se pre toga ne izvrši cenzura od pomoćnika direktora“, tvrdi on.

Uvidom u svu relevantnu dokumentaciju Sindikat zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti je utvrdio je da je otkaz Ćurčiću nezakonit.

„Direktorica je tamo objavila da je kolega Ćurčić izneo poslovne tajne. Međutim u Statutu i pravilniku nije ništa konkretno definisano data su opšta mesta. Ako bi se to pravno tumačilo, a sindikat ima svoju pravnu službu, tu se pokazalo da bi po onom ešto piše u njihovim aktima sve št rade u Institutu bi trebalo da bude poslovna tajna“, kaže Đurđica Jovović iz sindikata.

Na teritoriji cele Srbije istraživanjem šećerne repe bave se samo Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu i još jedna privatna kompanija.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare