Foto: Privatna arhiva

Viši naučni saradnik dr Živko Ćurčić dobio je juče otkaz ugovora o radu na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo zbog teksta u Danasu gde je tvrdio da poslovodstvo sprečava pojedine zaposlene da učestvuju u projektima koje finansira Fond za nauku ili EBRD, kao i da je istraživački rad u kome je postigao svetski rezultat zaustavljen gašenjem centra za šećernu repu.

On je, kako prenosi Danas,  sa još jednim kolegom zbog toga podneo tužbu za mobing protiv direktorke Svetlane Balešević Tubić, koju je dopunio nakon što je aneksom ugovora o radu, dva dana nakon objavljivanja teksta u našem listu, premešten na drugo radno mesto.

Istovremeno, zbog navoda koje je izneo dobio je najpre upozorenje da postoje razlozi za otkaz i rok od osam dana da na to odgovori kao i da pribavi mišljenje sindikata.

U rešenju se navodi da je Ćurčić „neovlašćeno iznosio podatke iz delokruga rada Instituta“, iako nije ni rukovodilac niti se nalazi u organima ustanove, što je „povreda radne obaveze učinjena svojom krivicom“.

Foto: Google.maps

U obrazloženju se navode delovi izjave za Danas kao i njegova komunikacija u grupi na Fejsbuk stranici „Nauka bez cenzure“ u kojima je ukazivao da poslovodstvo naučnim saradnicima ne daje saglasnost za učešće u projektima čak ni kada su pisani po konkursima državnih fondova, sa obrazloženjem da institucija nema za to interes, što kasnije njih sprečava da napreduju u zvanjima.

Zamereno mu je i što je objavio da se gasi centar za istraživanje šećerne repe a umesto njega je kao nacionalni interes proglašeno istraživanje biljaka poput šafranika, slačice, lanika i uljane rotkve, kultura koje se u Srbiji ili uopšte ne gaje, ili su njima zasađene minorne površine.

Za Ćurčića, upravo je to bio problem jer je nedavno u međunarodnim publikacijama priznato njegovo istraživanje bolesti repe pri čemu je otkrio uzrok truleži korena koja je pre dve godine domaćim ratarima prouzrokovala višemilionsku štetu.

Ćurčić je želeo da nastavi ta istraživanja, možda da pronađe lek ili način za suzbijanje bolesti, ali je umesto toga, uz gašenje centra najavljeno i demontiranje laboratorije, inače remontovane pre nekoliko godina.

„Poenta je u tome što se na ovakav način uništavaju genetički resursi, linije šećerne repe, jedine sa kojima raspolaže država i čitavo društvo“, naveo je Ćurčić u prepisci sa kolegama, što je u rešenju navedeno kao razlog za otkaz.

Poslovodstvo nije bilo srećno ni zato što je objavio da je saradnja koju je ponudio Sunoko odbijena jer za to „Institut nema interesa“ kao ni time što je svoju predstavku upućenu Ministarstvu prosvete okačio na Fejsbuk stranicu.

Ćurčić je u odgovoru izjavio da upozorenje o otkazu smatra još jednim vidom pritiska zbog predstavki kojima se obraća Ministarstvu ukazujući na rad Instituta.

On je priložio i mišljenje Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, koje je tvrdilo da navedeni razlozi ne mogu biti osnova za otkaz, ali to nije uvaženo jer je, po mišljenju rukovodstva, trebalo da se dostavi mišljenje Sindikata zaposlenih u Institutu.

U rešenju o otkazu konstatuje se i da je Ćurčić, nezadovoljan radom Instituta, imao mogućnost da pokrene postupak unutrašnjeg uzbunjivanja, ali se on umesto toga obratio medijima i neovlašćeno izneo podatke o radu ustanove.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare