Foto: Nebojša Jovanović

Uprkos tome što direktorka Prehrambeno-ugostiteljske škole iz Čačka, Dragica Simović tvrdi da je petoro zaposlenih u toj obrazovnoj ustanovi ostalo bez posla u skladu sa zakonom, sada već bivši radnici navode za list Nova, da je u pitanju njena odmazda, jer nije bila sigurna da li će joj dati glas prilikom reizbora ili kandidatu koji nije član Srpske napredne stranke.

Prema rečima pedagoškinje, Suzane Zlatanović, ona se zaposlila u toj „kući znanja“  juna 2019. godine, a direktorka nikada nije imala primedbe na njen način rada.

„Iako sam imala jednu godinu radnog staža, Simović je za mene, ako je suditi po onome što sam čula od kolega, imala samo reči hvale. Ugovor o radu mi je istekao 31.8. tekuće godine, a ona je insistirala da potpišem rešenje o otkazu. Bila sam i neprijatno iznenađena, i tužna“, navodi naša sagovornica podsetivši da je dan ranije bilo glasanje za reizbor direktora.

Zlatanović kaže da je Simovićka nju i pitala za koga će da glasa, odnosno prokomentarisala da je pedagoškinja na strani njenog protivkandidata, ali je ona to prećutala.

„Smatram da je u pitanju njena odmazda, jer je kolektiv hteo drugog rukovodioca. Pitam se da li sam krpa koju je neko iskoristio i bacio. Ono što je činjenica, nisam dobila nikakvu opomenu, niti obaveštenje o otkazu što je praksa u svakom preduzeću. Rekla mi je da ima problemčića vezanih za moje radno mesto i da će me ona zvati“, ogorčeno navodi pedagoškinja.

Ona taj poziv nikada nije dobila, a od kolega iz druge škole je čula da na njeno radno mesto dolazi druga osoba. Ono što je apsurd, novoangažovano lice, primljeno na mesto pedagoga je radilo u dve Osnovne obrazovne ustanove i bilo priljavljeno za stalno sa punim radnim vremenom.

Prema Zlatanovićkinoj oceni, na direktorkinu odluku je uticalo i to što ona ima svoj stav, odnosno te da je u kolektivu veoma lepo prihvaćena što njoj ne ide u prilog.

„Kada je Simovićka shvatila da neću da se povinujem bilo joj je lakše da me se reši. Čak je jedan njen bliski saradnik obavio razgovor sa mnom i rekao mi „da će se dogoditi sudar dva titana“ ukoliko se usprotivim njenoj volji, te da za mene neće biti mesta „ispod sunca te škole“. Sada mi je potpuno jasno zašto mladi odlaze iz zemlje, sam sistem ih tera i omogućava da pojedinci sprovode svoju samovolju. Ipak se nadamo da će Ministarstvo prosvete imati sluha za naše probleme i vratiti nas u kolektiv“, zaključila je pedagoškinja.

Vera Smiljanić iza sebe ima tri decenije rada u prosveti, šesnaest godina u Prehrambeno – ugostiteljskoj školi u Čačku gde je predavala grafičarima, a iza nje su brojne nagrade i uspesi sa đacima koje je učila.

„Direktorka je bila apsolutno zadovoljna mojim radom. Problem nastaje onog momenta kada se moja prijateljica Jelena Đurović kandidovala za njenog protivkandidata, čime je Simovićka bila iznenađena. Konkurs je raspisan za vreme godišnjih odmora, a onda se pravi totalni zaokret u rasporedu, koji je držan u tajnosti do 31. avgusta. Tada u školi počinje priča o podeli časova, ljudi nisu znali šta se događa, a na moje pitanje o svemu tome rekla mi je da je umorna“, kaže Smiljanić.

Ona joj je tada rekla, navodi dalje profesorka grafike, „izvinite direktorka, ali sutra je 1. septembar, treba da se zna šta se događa“, nakon čega je sekretarica pozvala da potpiše istek ugovora i obavestila da će se „o ostalom dogovoriti sa Simovićkom“.

„Njeni bliski saradnici su mi kazali da se mogu spasiti samo ako budem uticala na Jelenu Đurović da povuče kandidaturu. To znači da je sve u njenim rukama i da je praktično htela da nas uceni kako bismo je podržali“, istakla je Smiljanić, zapitavši gde su ti ljudski zakoni i prava.

Jedan od otpuštenih iz ove škole je i pomoćni radnik Milovan Rajičić, koji kaže za naš list da za vreme mandata Dragice Simović u toj obrazovnoj ustanovi ništa nije urađeno po pitanju održavanja škole.

„Već tri godine krov prokišnjava i postoji mogućnost da se na određenim delovima uruši. Solarni paneli, kao i pumpa za grejanje ne rade, a vrata na pojedinim učionicama su „spala“. Obavestio sam je o svemu, a ništa nije preduzela kako bi se ovi problemi rešili“, naveo je on istakavši da je tokom njenog mandata pokrenuto više sudskih sporova.

Rajičića je Simovićka pozvala 1. septembra rekavši mu da se zbog manjka upisanih odeljenja, konkretno dva, gasi njegovo radno mesto, da bi kasnije saznao da je za potrebe tih poslova primila drugog radnika.

„Smatram, kao i moje kolege, da se radi o odmazdi i da ona, kao takav rukovodilac, ne radi u interesu škole, kolektiva i učenika, ali i urušava ugled onih koji je podržavaju“, zaključio je Rajičić.

Sa druge strane, direktorka škole, Dragica Simović, tvrdi da su nastavnici ostali bez posla u skladu sa zakonom, da nema reči o osveti, te da ona ne zna ko je kako glasao iza paravana.

„Isključiva nadležnost direktora je da li može da angažuje te osobe, zaposlene koji su radili u prethodnoj godini ili ne, hoće ili ne, u zavisnosti od mnogo faktora. Prvo, da li ima mesta za te ljude. Za neke je bilo mesta, za neke ne. Znači, neki su obnovili ugovor o radu, a neki nisu“, izjavila je ranije ona.

A oni koji nisu, dobili su zamenu, ali bez konkursa.

„Ne, nije bilo konkursa. Za ove na određeno vreme nije bio nijedan konkurs, već se osoba angažuje početkom godine do konkursa, a najduže do 31. avgusta tekuće školske godine“, rekla je ranije Simović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (4)