Foto: Amir Hamzagic/ATAImages, FoNet/Ozon Press

Koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković zatražila je da se spomenik žrtvama Drugog svetskog rata u selu Negrišori, koji je pre dva dana srušen prilikom izgradnje deonice auto-puta kroz to selo, hitno rekonstruiše i vrati u prvobitno stanje, jer je ovaj spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja i cele Srbije.

„Zahtevamo da se spomenik što pre rekonstruiše i da se ustanovi ko je odgovoran za ovaj sramotan čin. Naša kulturna baština, a naročito ona koja govori o stradanju ljudi sa ovih prostora u antifašističkoj borbi za slobodu i bolje društvo zaslužuju mnogo veću pažnju celog društva“, rekla je Stojković.

„Spomenici kao što je spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori simbolišu vrednosti za koje se i danas borimo a takvi simboli ne smeju nestajati pred bilo kakvim radovima i osionim izvođačima“, dodala je ona.

Stojković se osvrnula i na zahtev ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da se spomenik hitno rekonstruiše.

Biljana Stojković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Nastavićemo da pratimo dalja dešavanja vezana za ovaj spomenik i njegovu hitnu rekonstrukciju pošto ne možemo verovati Goranu Vesiću tokom čijeg mandata se ovakav sramotan čin i dogodio. Sudeći po Vesićevoj karijeri na čelnim pozicijama u Beogradu poznatiji je po rušenju nego obnovi i unapređenju kulturne i prirodne baštine“, zaključuje Stojković.

Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori Foto:FoNet/Wikipedia/BrankaVV

Podsetimo, kineski izvođači koji rade na izgradnji auto-puta Pakovraće – Požega srušili su spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori. Spomenik je u potpunosti uništen, a ostaci su bili rasuti po putu.

Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori u opštini Lučani Foto:FoNet/Ozon Press

Meštani su bili zgroženi ovim postupkom i ne veruju da je neko mogao ovako nešto da uradi, i konstatuju da ne znaju da li je onaj ko je to uradio bio „pijan ili drogiran“.

U međuvremenu usledilo je izvinjenje i najava da će Kinezi snositi troškove obnove, to je za Nova.rs ranije potvrdio predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Foto: Privatna arhiva

„U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju“, rekao je Dolović za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

***

BONUS VIDEO – Ne spomeniku fašistima u Novom Sadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar