Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ, FoNet/Ozon Press

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić reagovao je na vest da je izvođač radova na deonici autoputa Pakovraća – Požega ošetio Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu, i poručio da je to nedopustivo, te od kompanije zatražio da hitno rekonstruiše i vrati spomenik od istorijskog značaja za građane tog kraja Srbije.

„Na osnovu napisa iz medija i izveštaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva, upoznat sam da ste tokom izvođenja radova na izgradnji autoputa Pakovraća – Požega oštetili Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori. Obavešten sam da ste tokom vikenda prisupili demontiranju spomenika bez najave nadzornom organu i Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva“, naveo je ministar Vesić i dodao da je tom prilikom spomenik oštećen, navodi se u saopštenju.

„Postupili ste suprotno ugovoru, a oštećenje spomenika izazvalo je uznemirenje naših građana. Zahtevam od vas da pod hitno, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Kraljeva izvršite rekonstrukciju spomenika, kao i da spomenik bude vraćen na mesto na kojem se nalazio ili drugo prikladno mesto u skladu sa odlukom Zavoda“, poručio je Vesić izvođačima radova.

Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori Foto:FoNet/Wikipedia/BrankaVV

Podsetimo, kineski izvođači koji rade na izgradnji auto-puta Pakovraće – Požega, srušili su spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori. Spomenik je u potpunosti uništen, a ostaci su bili rasuti po putu.

Meštani su bili zgroženi ovim postupkom i ne veruju da je neko mogao ovako nešto da uradi, i konstatuju da ne znaju da li je onaj ko je to uradio bio „pijan ili drogiran“.

Spomenik palim borcima Drugog svetskog rata u selu Negrišori u opštini Lučani Foto:FoNet/Ozon Press

U međuvremenu usledilo je izvinjenje i najava da će Kinezi snositi troškove obnove, što je za Nova.rs ranije potvrdio predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović.

Foto: Privatna arhiva

„U pitanju su velike mašine, bageri kojima su srušeni spomenici nenamerno. Oni su prihvatili krivicu i obećali da će snositi troškove obnove i izmeštanja na drugu, bezbedniju lokaciju“, rekao je Dolović za naš portal.

Foto: Privatna arhiva

***

BONUS VIDEO – Oskrnavljeni spomenici u Ivanjici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar