Foto: Shutterstock

Osmaci danas na prvi odeljenski čas treba da ponesu đačke knjižice, piše "Politika" u štampanom izdanju. Na sastanak sa razrednim starešinama deca će ulaziti po grupama zbog epidemioloških mera, tako da u svakom trenutku u učionici ne sme da bude više od devetoro učenika i jedan nastavnik.

Danas osmaci, kako prenosi ovaj dnevnik, treba da preuzmu dva probna maturska teksta, iz srpskog (maternjeg) jezika i kombinovanog sa zadacima iz pet predmeta: istorije, geografije, biologije, hemije i fizike.

Probni testovi odštampani su tokom vanrednog stanja i dostavljeni su školama. Pomenuta dva, od ukupno tri testa, koja će đaci danas dobiti u školama, poneće da samostalno rešavaju kod kuće.

Urađene, vratiće ih odeljenskom starešini već sutra, kad dođu na probno testiranje iz matematike. To će biti verna simulacija završnog ispita i prilika da đaci i nastavnici praktično prvi put zajedno prođu kroz novoutvrđene procedure, koje će se primenjivati i na glavnoj maloj maturi.

Osmaci će ovog puta ispit imati u učionicama. U jednoj učionici polagaće najviše devet učenika koji će biti raspoređeni tako da u svakom redu sedi po troje đaka u svakoj drugoj klupi, predviđeno je stručnim uputstvom.

Školska komisija postaraće se da ispitne učionice budu uređene tako da međusobna udaljenost klupa u kojima će sedeti đaci u svakom smeru bude najmanje dva metra. Mali maturanti će moći da zauzmu mesta isključivo u središnjem delu klupa koje će biti numerisane i na kojima će svakog učenika čekati po dve hemijske olovke koje pišu plavo, a koje će obezbediti škola.

Na ulazu u svaku ispitnu učionicu, kao i u učionici, biće istaknut spisak osmaka koji tu polažu maturski ispit. Da bi se blagovremeno proverilo da li su svi učenici došli, poneli potreban pribor za rad, ostavili sveske, rančeve, telefone na određeno mesto ispred ispitne učionice i zauzeli predviđene klupe, obaveza je đaka da na dan polaganja budu ispred škole sat vremena, a najmanje 45 minuta pre početka ispita.

U školama koje imaju najviše tri odeljenja završnog razreda ispit iz matematike počinje sutra u osam ujutro što znači da učenici treba da budu ispred škole do 7.45 na mestu obeleženom za njihov razred, dok u školama gde ima više do tri odeljenja proba će biti upriličena du dva termina.  Za rešavanje testa je predviđeno dva sata. Prva grupa polaže od osam do deset, a druga od 11 do 13 časova.

Identifikacione nalepnice

Novina ove godine za đake i nastavnike su identifikacione nalepnice. Prema pravilima nalepnice sa obrazca za jednog osmaka moraju da se zalepe isključivo na njegove testove, jer se na taj način svi testovi povezuju s učenikom koji ih je radio.

Za svakog osmaka predviđeno je deset nalepnica. Pet ide školi, pet učeniku. Od tih pet učeničkih, jedna ide na đačku knjižicu, drugu će zalepiti sutra na probni test iz matematike, a preostale tri se čuvaju za testove na glavnom završnom ispitu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar