Foto: Guillaume Origoni / AFP / Profimedia

Osma naučna konferencija pod nazivom: „Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije" biće održana sutra na prostoru Starog sajmišta u Beogradu.

Na konferenciji će učestvovati predstavnici Vlade Srbije, Narodne skupštine, Ambasade Ruske Federacije, Muzeja žrtava genocida, Institut društvenih znanosti Zagreb, Narodna biblioteka Srbije, Institut za savremenu istoriju, naučni i društveni radnici iz Srbije i sveta. Pre konferencije u 10 časova, organizatori i učesnici konferencije položiće venac kod Spomenika žrtvama logora Sajmište.

U sklopu konferencije, održaće se promocija knjige „Jasenovac milo selo moje“, autora Jasenovčana Milke Antić devojačko Kotur i Novice Antića i premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Jasenovac“, autor: prof. dr Veljko Đurić Mišin, direktor Muzeja žrtava genocida Beograd. Konferenciji i promociji knjige „Jasenovac milo selo moje“, prisustvovaće jedna od najstariji živih Jasenovčanki i zatočenica ustaških logora u Jasenovcu i Staroj Gradiški, Smilja Kotur (93 godine)

Knjiga Jasenovac, milo selo moje predstavlja autentično i jedinstveno delo srpske memorijalne kulture nastalo iz velikog entuzijazma i neverovatne ljubavi jasenovačkih Srba prema rodnom mestu. Nekad značajan industrijski i privredni gradić Jasenovac, u svetu je poznat po najmračnijoj strani čovečanstva, zloglasnom ustaškom logoru kome se po monstruoznosti, ljudskoj patnji i bezumlju oličenom u mržnji čoveka prema čoveku i detetu, ne može naći pandam u svetu.

Ovo je jedinstvena knjiga o svim Srbima koji su rađani, živeli i umirali u Jasenovcu na Savi, o njihovim običajima, Crkvi, dijalektu, ljubavima, životu sa komšijama Hrvatima i meštanima okolnih sela Uštice, Mlake i Jablanca, ali i o stradanju. Kako jedan čitalac reče, ovo je knjiga koja se ne sme čitati na početku dana, jer je prožeta neverovatnim emocijama i svedočenjima o sudbinama jasenovačih Srba i njihovom stradanju do potpunog istrebljenja. Jasenovac je jedan od najbolnijih spomenika srpskog nacionalnog stradanja uopšte, ali i sramno podsećanje na nemar koji kao narod pokazujemo prema sopstvenom mučeništvu koje se desilo u tom ‘’paklu na zemlji’’, koje zarad našeg identiteta i opstanka treba postati mesto srpskog pokloništva. Ne da bi smo gajili mržnju, nego da bi smo praštali i znali više da cenimo sebe, svoje pretke i njihovu žrtvu. Knjiga je pisana dijalektom tog kraja i ilustrovana sa preko šest stotina autentičnih fotografija iz perioda od pre Drugog svetskog rata do danas.

Konferencija je međunarodnog karaktera, a održaće se u amfiteatru Fakulteta za poslovne studije i pravo na adresi Staro sajmište 29 sa početkom u 11 časova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar