Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

U Srbiju su stigle prve donirane jajne ćelije iz banke reproduktivnog materijala iz Španije. Materijal je uvezen za šest žena koje su ispunile propisane kriterijume. Za četiri žene postupak vantelesne oplodnje će biti obavljen u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, a za dve u Ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front", prenosi Euronews.

Parovi se za vantelesnu oplodnju (VTO) doniranim reproduktivnim materijalom iz inostranstva od 10. decembra mogu prijaviti i elektronski preko portala eUprave. Do sada se prijavilo 500 parova i žena bez partnera. Pravo na VTO sa doniranim ćelijama o trošku države imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene koje nemaju partnera i nemaju dete, a žele da postanu majke.

Država je na sebe preuzela kompletno finansiranje uvoza doniranog reproduktivnog materijala, a već odavno finansira sam postupak vantelesne oplodnje. Za uvoz reproduktivnog materijala iz inostranstva država se odlučila jer nema donora u Srbiji, a sve je više parova koji imaju problem da se ostvare kao roditelji (žene nemaju jajne ćelije ili muškarci nemaju spermatozoide), prenosi Euronews.

Do sada su parovi i singl žene iz Srbije na vantelesnu oplodnju doniranim materijalom morali u inostranstvo. Najčešće su odlazili u Severnu Makedoniju, Grčku, Češku. Morali su da plaćaju reproduktivni materijal, ali i postupak vantelesne oplodnje, smeštaj u inostranstvu, put.

Banka reproduktivnih ćelija u Srbiji osnovana je u GAK Višegradska 2019. godine, ali za skoro četiri godine postojanja imala je samo pet donora spermatozoida, a nije bilo zainteresovanih žena za doniranje jajnih ćelija.

Prijavljivanje telefonski i elektronski

Parovi se za proceduru vantelesne oplodnje doniranim reproduktivnim ćelijama prijavljuju telefonski, ali i elektronski, preko portala eUprava. Srbija je do sada potpisala ugovor sa nekoliko evropskih banaka reproduktivnih ćelija o uvozu materijala.

Pravo na prijavu imaju svi parovi do 45 godina kod kojih je prethodno na svim komisijama i postupcima ispitivanja i lečenja neplodnosti pokazano da je jedini način za dobijanje potomstva postupak sa doniranim materijalom, bilo da se radi o jajnim ćelijama ili o doniranim spermatozoidima.

Takođe, mogu se prijaviti i parovi posle 45. godine, kod kojih je donacija jedini način da dođu do potomstva, ali o sopstvenom trošku.

Sve veći broj parova se prijavljuje za vantelesnu

Ne postoji precizna statistika koliko se parova u Srbiji bori sa problemom neplodnosti. Procenjuje se da svaki šesti par ima problem sa začećem, što znači da ovaj problem pogađa između 14 i 20 odsto parova.

Tokom prošle godine se za vantelesnu oplodnju u Srbiji prijavilo 7.800 parova, što je za 1.200 više nego u 2021. godini.

BONUS VIDEO: Uvoze se jajne ćelije i spermatozoidi iz Španije: Nije hir, već jedina šansa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar