Srđan Lukić
Srđan Lukić Foto: privatna arhiva

Dr Srđan Lukić, pulmolog iz Slovenije, objavio je juče na svom Tviter profilu da bolnica u kojoj radi, SB Izola, trenutno ima otvoren konkurs za opšteg hirurga, urologa, pulmologa, kardiologa i interventnog kardiologa, te pozvao kolege da se prijave do 10. decembra. Nakon ove njegove objave usledile su reakcije, kako pozitivne, tako i negativne. I dok su jedni rado prihvatili ponudu, drugi su dr Lukiću "prebacili", navodeći da onda neće imati ko da leči Srbe. Kontaktirali smo dr Lukića, koji je za Nova.rs rekao "da mu je drago što je bilo puno pozitivnih reakcija, posebno od strane koleginica i kolega, ali i da u potpunosti razume i ljude u Srbiji koje je to pogodilo".

„Ovolike reakcije, i pozitivne i negativne, nisam očekivao jer, iskreno, tvit je bio namenjen samo koleginicama i kolegama koje već o tome razmišljaju i traže opcije. Ja sam sasvim slučajno video da je moja bolnica objavila te konkurse nakon što me je jedna tviterašica pitala za posao u Sloveniji, pa sam otišao na tu stranu gde su oglasi za posao, i tu ih video. Sve je išlo spontano, bez bilo kakvih pozadinskih planova, ma koliko to mnogima zvučalo nenormalno“, kaže dr Lukić za Nova.rs.

Pulmolog u Sloveniji dodaje da mu je drago zbog mnoštva pozitivnih reakcija, posebno od strane koleginica i kolega, ali i da u potpunosti razume ljude u Srbiji koje je to pogodilo.

„Nije mi drago što im je to proizvelo negativne emocije, ali mi je drago da se po prvi put, rekao bih, spontano organizuje bes ljudi zbog odlaska lekara iz Srbije. I lepo bi bilo da se ne zaustavi na Tviteru, zato sam i iskoristio celu situaciju da, u par tvitova, pokrenem temu funkcionisanja zdravstva u Srbiji (zbog koje, posledično, odlaze i lekari i medicinske sestre), a koju su već preneli neki portali“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Eto prilike da i vi, na talasu ovoga, pokrenete pritisak da se stvari u srpskom zdravstvu promene i da više nikada Srbija ne bude država sa 2.500 lekara na birou, i više stotina (ako ne i hiljada) nepopunjenih radnih mesta lekara specijalista, koje lekari sa biroa ne mogu instant da popune jer nisu kvalifikovani za njih, a preko noći to svakako ne mogu postati“, završava dr Lukić.

Kako je dr Srđan Lukić objasnio situaciju u zdravstvu u Srbiji, pročitajte u njegovim tvitovima u nastavku:

Da je stanje u srpskom zdravstvu alarmantno i da zaista uskoro neće imati ko da nas leči, pokazuje i podatak da je nedavno Klinički centar Srbije raspisao konkurs za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos na određeno vreme u kom traži 252 doktora, 15 farmaceuta i čak 1.010 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega 878 medicinskih sestara.

Takođe, ovo pokazuje i da je trenutni deficit na nivou cele Srbjie ogroman.

Sekretar za zdravstvo Vojvodine Zoran Gojković, rekao je danas da je oboleo veliki broj zdravstvenih radnika, oko 2.500 na nivou Srbije.

Podsetimo, u Srbiji su u poslednja 24 sata evidentirane još 6.224 osobe zaražene koronavirusom, a nažalost preminulo je još 55 pacijenata. Testirano je ukupno 17.093 osoba, a na respiratorima se nalaze 253 osobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare