Srđan Lukić
Srđan Lukić Foto: privatna arhiva

Klinički centar Srbije raspisao je konkurs za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos na određeno vreme u kom traži 252 doktora, 15 farmaceuta i čak 1.010 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega 878 medicinskih sestara. Povodom te vesti oglasio se Srđan Lukić, srpski pulmolog koji radi u Sloveniji. Ovom stučnjaku to se čini kao nemoguća misija.

„Čitam ovo, pa mi smešno – ne znam gde misle da će da nađu ovolike specijaliste. Pa cela Slovenija ima ovoliko pulmologa ukupno. Ljudi volontiraju godinama, ne mogu da se zaposle, a kamoli da dobiju specijalizaciju od iste ove države koja ih sad traži Alan Ford uživo“, prokomentarisao je Lukić na Fejsbuku.

Mnogi će reći, lako je njemu da komentariše iz Slovenije. Ipak, čini se da nam je ovaj lekar koji je rešio da svoju karijeru nastavi van Srbije valjano objasnio svoje razloge za odlazak i precizno dijagnostikovao naše zdravstvo.

Pandemija i deficit lekara

Za potrebe Kliničkog centra Srbije/Kovid bolnice traži se čak 252 doktora medicine, od čega najviše nedostaju anesteziolozi, za koje je otvoreno čak 80 radnih mesta.

Foto:Nova.rs

Nakon anesteziologa, najviše je potrebno specijalista pulmologije – 45, zatim za kardiologa 15, radiolga 14,  infektologa 12 i endokrinologa 10.

Neverovatno je da Klinički centar trenutno ima potrebe za čak 1.010 dodatnih zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, od čega čak 878 medicinskih sestara/ tehničara.

Neophodan je i veliki broj laboratorijskih tehničara, čak 60, zatim 33 fizioterapeutska tehničara i 31 radiološki tehničar.

S obizirom na to da samo Kliničkom centru Srbije nedostaje čak 1.277 zdravstvenih radnika, postavlja se pitanje koliki je trenutno deficit na nivou cele Srbije.

Foto: Screenshot / Facebook

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram