Uginule svinje, deponija Foto: "Niš, moj grad"

Odbornici opozicione odborničke grupe "Niš, moj grad" u Skupštini grada Niša pozvali su rukovodstvo grada da odustane od namere da na samom obodu Niša budu ukopovane svinje uginule od afričke kuge.

Oni ističu da je Gadski štab za vanredne situacije na poslednjoj sednici doneo odluku da se, zbog pojave zarazne bolesti afričke kuge na teritoriji niške opštine Crveni Krst, divlja deponija u Gornjem Komrenu odredi kao lokacija na kojoj će se ukopati uginule divlje svinje i svinje koje će po nalogu veterinarskih inspektora biti uspavane.

„Oštro se protivimo odluci gradske vlasti da na samom obodu Niša, u Gornjem Komrenu, bude nova ekološka bomba i divlje groblje sa stotinu uginulih svinja od afričke kuge“, kažu odbornici koalicije „Niš, moj grad“.

Prema njihovim rečima, Gradski štab za vanredne situacije mora da promeni odluku i pronađe drugu lokaciju za zakopovanje svinja, koja neće ugroziti životnu sredinu i zdravlje ljudi.

„Umesto da se grad širi i razvija, da sanira, rekultiviše i zatvori postojeću deponiju na Bubnju i otvori novu regionalnu deponiju, oni stvaraju ekološku bombu. Pretnja po zdravlje ljudi i životinja je zastrašujuća. Imajući u vidu da su u blizini i zasadi, problem je još veći“, izjavio je odbornik Miodrag Stanković.

On je kazao da su stanovnici Gornjeg Komrena pre dva dana protestovali zbog skandalozne odluke Gradskog štaba za vanredne situacije da svinje budu ukopavane između plodnih oranica, a odbornici koalicije „Niš, moj grad“ su im se pridružili.

Branislav Jovanović i M. Stanković Foto: „Niš, moj grad“

Odbornik koalicije „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović naveo je da se na samo stotinak metara od mesta, gde je od strane Gradskog štaba za vanredne situacije naloženo da se pokopaju leševi zaraženih svinja, stoji tabla o zabrani bacanja smeća.

„Smeće je zabranjeno, a leševi zaraženih životinja u blizini brojnih domaćinstava nisu. Gradska vlast je uradila toliko toga nelogičnog u svom mandatu, od karavana koji kruži noću i rešava probleme, do šminkanja asfalta i kadrova koji ne znaju koje su fakultete završili do novogodišnjeg koncerta Zorice Brunclik, ali sa uginulim životinjama su stvarno prevršili“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, lokacija koja je određena za ukopavanje svinja predstavlja jedan od lepših delova grada.

„Nemojte ‘pluća grada’ da koristite za uginule zaražene svinje, idete iz greške u grešku, zato polako gubite Niš. Narod pamti“, zaključuju odbornici.

Oni su kazali da bi uginule svinje trebalo da budu ukopavane na gradskoj deponiji.

BONUS VIDEO – Divlja svinja u Kini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar