Olja Bećković Foto: Zoran Lončarević

Večeras na TV Nova S kreće nova sezona “Utiska nedelje”, a novinarka i autorka te emisije Olja Bećković za Nova.rs navodi da se za vreme letnje pauze nije dogodilo gotovo ništa što se ne dešava svake nedelje i svakog dana, godinama unazad.

“Dnevna proizvodnja lažnih uzbuđenja, opasnosti, dreke, cike i vriske koja ne služi ničemu osim da ne bude tišine”, kaže Olja Bećković.

Pročitajte još:

U novu sezonu ulazite s prvostepenom presudom da je emisija Hit tvit plagijat vaše emisije Utisak nedelje. Osim lične satisfakcije, da li ova presuda nešto menja u Srbiji? I šta?

„Godinama unazad smo suočeni da nas na svakom koraku i u svakoj oblasti ubeđuju da postoji samo jedna istina koja je po pravilu suprotna od svega što vidimo. Sama situacija da smo morali da se obratimo sudu da presuđuje o očiglednoj stvari je uvredljiva za celo društvo. Hrabrost sudije da presudi u korist svima vidljive istine je ogroman korak i lekovita obloga“.

Niste radili tokom leta. Da jeste, šta bi se od događaja iz tog perioda našlo u Utisku nedelje?

„Moj utisak je da se ovog leta nije dogodilo gotovo ništa što se ne dešava svake nedelje, svakog dana, godinama unazad. Dnevna proizvodnja lažnih uzbuđenja, opasnosti, dreke, cike i vriske koja ne služi ničemu osim da ne bude tišine. Čini se da je suština politike režima da se ukine svaki kućni red koji bi ljudima dao šansu da se odmore i u tišini čuju sami sebe, sopstvene misli, sopstveni razum, krčanje creva. Ako bih sledeće nedelje ponudila listu predloga koje sam emitovala pre dve godine u septembru, teško da bi to iko primetio“.

Koji je vaš utisak leta?

„Knjga Tiranin (Šekspir o politici). Autor Stiven Grinblat analizira karaktere tirana i mehanizme vladavine koristeći Šekspirove junake Ričarda III, Kralja Lira, Makbeta,Henrija VI,Leonta (Zimska bajka)… Evo samo dva citata (opis Leonta): „Nezavisno mišljenje mu nikad nije potrebno, čak i kad se pretvara da ga traži. Ono što želi jeste slepa odanost, ali ona ne podrazumeva integritet, čast ili odgovornost podanika,već brzu i nezasluženu potvrdu njegovih stavova i spremnost da bez oklevanja izvrši naređenja.“ Ili O Ričardu III: „Upečatljivo je što Šekspir ne prikazuje tiraninov uspon na presto kao direktnu posledicu nasilja, već kao pobede na izborima. Ričard preduzima političku kampanju da bi osigurao naklonost naroda. Ne usteže se od iskazivanja lažne pobožnosti,blaćenja protivnika i naduvavanja pretnje nacionalnoj bezbednosti“.

Olja Bećković Foto: Zoran Lončarević

Da li je poziv za gostovanje u Utisku nedelje i dalje otvoren za Aleksandra Vučića? Ima li i dalje smisla postavljati mu pitanja?

„Svedoci smo da predsednik gostuje samo tamo gde se sam poziva“.

Videli smo da su na televizijama s nacionalnom frekvencijom gostovali članovi opozicionih stranaka – i onih koje pregovaraju sa vlašću i onih koje su bojkotovala izbore. Očekujete li i obrnuti proces – da će funkcioneri SNS tokom izborne kampanje gostovati na N1 i Novoj S?

„Ono što sam videla je da su predstavnici opozicije sedeli na televizijama s nacionalnim frekvencija, što nije isto kao da su gostovali. Gostovanje po mom osećanju podrazumeva razgovor bez nadvikivanja, s jednakim šansama da se čuju oba sagovornika. Ne verujem da su predstavnici vlasti zainteresovani za tako neobična iskustva“.

Pročitajte još:

Vučić, Lončar i drugi naprednjaci TV N1 i Novu S nazivaju tajkunskim, Đilasovim i Šolakovim medijima. Utisak je da nas tretiraju kao neprijatelje?

„Stiven Grinblat za ljude koji se služe manipulacijama koristi termin „osobe na moralnom godišnjem odmoru“. Kad govori o „prevarantskom populizmu“ on piše: „Populizam možda nalikuje na zagrljaj sa siromašnima, ali je on uistinu samo oblik ciničnog izrabljivanja“. Govoriti o „tajkunskim“i „lopovskim“ medijima s platformi otetih nacionalnih frekvencija je vrhunski cinizam.

Očekuju nas izbori početkom aprila sledeće godine, a istraživanja pokazuju da opozicija ima šanse da sruši SNS u Beogradu. Možete li da zamislite taj scenario?

„Znam ko ne može. Kad nešto ne možeš da zamisliš,onda nema toga čega ćeš se libiti da se to ne dogodi. Verujem da nema nikog u opoziciji kome to nije jasno“.

Treba li opozicija da izađe na izbore bez obzira kakvi budu izborni uslovi?

„Verujem da opozicija mora da se ujedini. Šta god da odluče ujedinjeni, biće ispravna odluka“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare