Olja Bećković: Mira Furlan je bila hodajuća duša

Video 11. maj. 202115:36 > 16:39
Podeli:

Komemoracija glumici Miri Furlan održana je danas u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Svojim govorima oprostili su se od nje njene kolege i prijatelji Žarko Laušević, Vojislav Brajović, Slobodan Unkovski, Goran Marković, Miki Manojlović, Olja Bećković, a emitovani su i snimci njenih nastupa, kao i delovi intervjua.

Komemoraciji su prisustvovale brojne njene kolege poput Branka Cvejića, Mirjane Karanović, Anice Dobre, Rade Đuričin, Jelene Stupljanin…

Mira Furlan bila je pridruženi član JDP-a pre odlaska u SAD. Igrala je u kultnim „Pozorišnim iluzijama“ u režiji Slobodana Unkovskog, a u JDP-u se trenutno igra njena drama „Dok nas smrt ne razdvoji“ u režiji Predraga Mikija Manojlovića.

Glumac Voja Brajović u svom govoru je rekao da je bilo privilegija raditi sa umetnicom poput Furlan, koja je „imala zaduženje da se bori za pravdu i istinu, a opet da doživi takvu nepravdu…. borac pritiv fašizma i deoba“.

Olja Bećković rekla je da se održava predstava o komemoraciji jednoj duši. „Kad sam prvi put videla taj oblak koji se predstavio kao Mira Furlan, videla sam kako izgleda duša… Poslednji susret kad je snimala film za koji su mi rekli da je njen poslednji. Ne postoji poslednji film Mire Furlan. Ovo danas nije komemoracija, nego predstava o komemoraciji jedne duše“, rekla je Olja Bećković.

Mira Furlan je umrla 20. januara u Los Anđelesu u 66. godini od posledica infekcije virusom Zapadnog Nila.

Rođena je 1955. u Zagrebu. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Jugoslaviji, poznata po ulogama u filmovima „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, i „Lepota poroka“ (1986) Živka Nikolića.

Glumila je i u filmovima „U raljama života“ (1984), „Braća po materi“ (1988) i „Gluvi barut“ (1990) i serijama „Velo misto“, „Smogovci“ i „Bolji život“.

U novembru 1991. godine Furlan je sa mužem Goranom Gajićem emigrirala iz Jugoslavije u SAD, posle pritisaka kojima je bila izložena.

U SAD je bila poznata po ulogama u serijama „Vavilon 5“ i „Izgubljeni“.

Po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije, igrala je i u filmu „Turneja“ (2008) Gorana Markovića i seriji „Vratiće se rode“.

Komentari

Vaš komentar