Foto: Predrag Petrović

Posle objavljivanja teksta na portalu Nova.rs da su na adresu Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu stigle tužbe građana čiji su se srodnici zarazili virusiom kovid 19 u ''zelenim zonama'' i preminuli, saopštenjem se oglasio UKC koji je demantovao naše pisanje i najavio da će protiv ''autora dezinformacija'' preduzeti ''Zakonom predviđene mere''. Podsećamo da je naš portal pre objavljivanja teksta, zatražio komentar nadležnih u toj ustanovi, ali su ignorisali naša pitanja koja smo poslali na tri zvanične adrese UKC-a.

U tekstu “Pacijenti traže odštete zbog zaraze kovidom u UKC Kragujevac“ koji je objavljen danas, naš sagovornik bio je dr Vladimir Đorđević, hirurg u toj ustanovi . On je ispričao svoja saznanja da je ta ustanova “zatrpana“ tužbama građana koji su izgubili srodnike i da sada traže višemilionske odštete.

Doktor Đorđević je u razgovoru za naš portal objasnio da su se ne-kovid pacijenti lečili u takozvanim “zelenim zonama“, te da su se tokom hospitalizacije zarazili virusom i, kako je rekao, “izašli u limenim kovčezima“. Pre razgovora sa nama, doktor Đorđević je svoja saznanja podelio i sa pratiocima na društvenoj mreži Tviter.

U skladu sa profesionalnim standardima koje poštujemo i primenjujemo na našem portalu, saznanja zaposlenog u UKC, koji je istupio javno, na svima dostupnoj društvenoj mreži, zatražili smo odgovore od prvog čoveka kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra dr Predraga Sazdanovića.

Pitanja smo poslali na tri dostupne adrese, preko kojih je inače naš portal ranije dobijao obaveštenja. Mejl sa pitanjima, čiji sadržaj integralno prenosimo, poslali smo direktoru, pr službi i upravi UKC-a.

Pitanja koja su ostala bez odgovora:

„Poštovani direktore Sazdanoviću,

Obraćam Vam se povodom informacija koje je javno objavio jedan lekar zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru, a radi se o tužbama građana koji tuže UKC zbog smrti svojih najbližih, a koji su se na odeljenjima u zelenoj zoni zarazili virusom Covid 19.

1. Da li je tačno da su u UKC stigle tužbe građana zbog smrti pacijenata koji su se virusom inficirali na ne-kovid klinikama i ako jeste o kom broju tužbi je reč?

2.Ukoliko ste dobili tužbe, na kojim klinikama su se zarazali pacijenti?

3. Da li je do sada neka tužba okončana u sudskom postupku i kakav je ishod?

4. Da li je UKC suočen sa plaćanjem velikih iznosa na ime odštete građanima koji su uputili tužbe?

5. Kada na snagu stupa naredba o obaveznom PCR testu za nevakcinisano osoblje UKC-a koje se vraća sa odmora ili bolovanja?

6. Koliko je do sada medicinskog i nemedicinskog osoblja vakcinisano protiv virusa Covid 19?

Najljubaznije Vas molim da mi odgovore dostavite u toku dana (sreda 14.jul), ukoliko je moguće do 14h“.

Iako smo zatražili da nam odgovori budu dostavljeni u određenom roku, naš urednički tim je odlučio da nadležnima u UKC ipak “ostavi dovoljno prostora“ da nam dostave svoj komentar na saznanja koja su već “otišla u javnost“ i sačekali smo sa objavljivanjem teksta.

Reakcija UKC-a, bez konkretnih odgovora

Razgovor sa doktorom Đorđevićem, Nova.rs objavila je danas (četvrtak 15. jul), a tek posle toga stigla je reakcija UKC-a , koju su objavili na svom sajtu, iako su ranije imali uvid i jasno definisana pitanja o temi koja nas interesuje.

U tom saopštenju, koje potpsuje vršilac dužnosti direktora Predrag Sazdanović, navodi se sledeće:

“S obzirom na navode u pojedinim medijima da je UKC Kragujevac, primio veliki broj tužbi, povodom lečenja pacijenata od zarazne bolesti Covid 19, najoštrije demantujemo takve navode kao neistinite i zlonamerne. Naglašavamo da je UKC Kragujevac imao najbolje rezultate lečenja pacijenata među ostalim zdravstvenim ustanovama u COVID sistemu, bez obzira na način zaražavanja. Protiv autora ovih dezinformacija, koje predstavljaju iznošenje neistinitih podataka i uznemiravanja javnosti, preduzeće se sve Zakonom predviđene mere“, stoji u saopštenju.

Inače, ovo saopštenje nije dostavljeno našoj redakciji, već je objavljeno na sajtu Univerzitetskog kliničkog centra.

Iz navedene reakcije ne vide se konkretni odgovori na naša pitanja, pa i dalje ostajemo otvoreni za saradnju i rado ćemo objaviti odgovre nadležnih na pitanja koja smo postavili.

BONUS VIDEO Šar planina proglašena za Nacionalni park

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare