Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Kragujevački Univerzitetski klinički centar  zatrpan je tužbama u kojima se traže milionske odštete za pacijente koji su u  'zelenim zonama' lečeni  kao ne-kovid pacijenti, dobili virus i 'izašli' u limenim kovčezima'' podelio je svoja saznanja sa čitaocima Nova.rs dr Vladimir Đorđević hirurg u toj zdravstvenoj ustanovi. 

On je za naš portal izjavio da je u razgovoru sa drugim kolegama došao do informacija da je na adresu UKC-a stigla “hrpa“ tužbi, te da toj ustanovi sada “prete“ milionski troškovi na ime odštete.  

Doktor Đorđević navodi da tužbe podnose srodnici pacijenata koji su u UKC-u lečeni od ne-kovid bolesti, ali su se inficirali virusim i nažalost preminuli.

“Normalno je da se sada rodbina pita kako su se njihovi bližnji zarazili kada su posete zabranjene i kada su svi pacijenti pre prijema morali da urade test i snimak pluća. Samo negativni pacijenti su mogli da budu hospitalizovani. Znači, bio je nagativan, ležao u sobi sa pacijentima koji su negativni, a dobio koronu, završio na respiratiru i preminuo. To je nedopustivo!“, objasnio je dr Đorđević i dodao da će “svaki vispreniji advokat“ na sudu da dobije spor protiv UKC-a. 

Foto: Privatna arhiva

On je izrazio bojazan da će UKC biti primoran da isplati ogromne  odštete građanima, na kako kaže “svu muku i bedu“ tokom pandemije, gde, upoređuje on,  samo jedan bolesnički dan pacijenta na “haj flou“ terapiji, papreno košta zdravstveni sistem. 

Doktor Vladimir Đorđević, inače oštar kritičar vlasti, svoja saznanja  o tužbama, podelio je i na tviteru, a kao zagovornik vakcinacije  svih zdravstvenih radnika, u njegovim objavama između redova može da se pročita i da su upravo nevakcinisani zdravstveni radnici potencijalni prenosioci virusa.

Obavezan PCR (o svom trošku) za medicinare posle odmora ili bolovanja

Naredbu kragujevačkog UKC-a koja predviđa da svi nevakcinisani zaposlenici u toj ustanovi po povratku sa odmora ili bolovanja moraju da donesu negativan PCR test urađen o sopstvenom trošku, za dr Đorđevića je dobar potez i dodaje “čak i neophodan“. 

“Nedopustivo je da se medicinsko osoblje, pogotovo lekari, ponašaju kao nepismeni antivakseri. Tako samo daju loš primer građanima i običan čovek onda razmišlja – sigurno postoji neka kvaka, ako se lekar nije vakcinisao zašto bih ja“ kaže ovaj hirurg. 

On smatra i da je uvođenje obaveznog PCR-a posle godišnjeg odmora, praktično “opamećivanje ljudi“ koje će ih naterati da se vakcinišu. 

 “Nije ovo mera koja će nešto značajno da promeni situaciju u epidemiološkom smislu, ali nam je neophodna. Šta to znači u praksi – ako sam se recimo vratio sa odmora i imam negativan test počeću da radim, ali onda sledeće nedelje zakačim virus negde u gradu. Ne možete da radite test svaki treći dan, nije to baš ni jeftino. Mislim da je ova mera usvojena pre svega da opameti zdravstvene radnike, jer nema razloga da se ne vakcinišu. Ja sam se vakcinisao među prvima još u januaru i evo me, živ sam i zdrav“, podvukao je dr Đorđević.

Prema njegovim saznanjima u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru, proztiv koronavirusa, vakcinisano je manje od 50 odsto zaposlenih. 

Dr Đorđevič je na  kraju istakao i  da smatra da je uvođenja PCR testa za nevakcinisane medicinare “suptilna priprema terena“ za uvođenje obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika, koju su neke evropske zemlje već uvele i koju, zaključuje on, iskreno podržava. 

UKC bez odgovora

Saznanja doktora Vladimira Đorđevića o tužbama koje su stigle upravi UKC-a, naš portal je proveravao u toj ustanovi. Vršiocu dužnosti direktora UKC-a Predragu Sazdanoviću, poslali smo  pitanja da li su dobili tužbe i ukoliko jesu, koliko građana je pravdu potražilo na sudu, kao i na kojim ne-kovid klinikama je došlo do inficiranja pacijenata i tragičnog ishoda.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Sa druge strane, naš portal je u razgovoru sa nekoliko kragujevačkih advokata došao do saznanja da se “u advokatskim krugovima priča o tužbama“ ali nisu sa sigurnošću mogli da potvrde o kom broju je reč. 

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar