Primili različite vakcine protiv korone, sad mogu da tuže

Hronika 09. mar. 202107:02 > 07:42
Podeli:
Foto: N1

Četiri Vranjanaca dosad su primili dve različite vakcine protiv koronavirusa, i to greškom zdravstvenih radnika koji rade u bolnici u tom gradu. Jedan od njih je i Slađan Antić, koji je u medijima govorio o tome i koji je zbog ove situacije imao određene tegobe, a kako saznaje portal Nova.rs ovi građani mogli bi da tuže državu za naknadu štete koju su pretrpeli i to ne svojom krivicom.

O ovim slučajevima „pogrešne“ vakcinacije obavešten je i Institut za javno zdravlje Srbije „Batut“, a Vranjanac Antić je ranije rekao za medije da je 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, da bi 18. februara primio drugu dozu, ali kineskog proizvođača Sinofarm. On je zbog ovoga imao i određene tegobe i žalio se da mu je loše.

Pročitajte još:

Advokat i bivši sudija Vladimir Vučinić kaže za portal Nova.rs da svi oni građani, koji su prošli identično kao i Antić, mogu da tuže državu za naknadu štete.

„Građani, koji su primili dve različite vakcine, apsolutno mogu da tuže. U samom Krivičnom zakoniku Srbije postoji posebno krivično delo koje se odnosi na pružanje lekarske pomoći, reč je o nesavesnom pružanju lekarske pomoći. Zdravstveni radnici moraju da postupaju na osnovu određenih protokola. Takođe, ukoliko zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći dođe do pogoršanja stanja samog pacijenta ili, ne daj Bože, smrtnog ishoda, u tom slučaju postoji mogućnost podnošenja krivične prijave nadležnom tužilaštvu protiv određenih lica ili ustanove“, kaže Vučinić i dodaje:

„Prva stvar je krivični postupak protiv lica koja su napravila tu lekarsku grešku. S druge strane, ukoliko građani u tom postupku istaknu određeni imovinsko-pravni zahtev za štetu koju su pretrpeli štetu usled pogrešne vakcinacije, bila ona materijalna ili nematerijalna, odnosno ako su recimo bili sprečeni da rade i slično, oni nakon toga mogu da pokrenu postupak protiv države, a čiji je organ prouzrokovao tu materijalnu štetu“, kaže Vučinić.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

On se u razgovoru za portal Nova.rs osvrnuo na kazne koje su propisane zakonom za nesavesno pružanje lekarske pomoći.

„Za svaku štetu koju građanin pretrpi, bilo materijalne ili moralne prirode, ima pravo da trži državu, ako je reč o organu države. Prema krivičnom delu nesavesno pružanje lekarske pomoći sleduje da će se lice, ovlašćeno za izdavanje lekova za upotrebu u medicini, a koje izda drugi lek umesto propisanog ili zahtevanog, ako zamena nije dozvoljena ili koje ne napravi lek u propisanoj razmeri ili količini ili koje očigledno nesavesno postupa pri izdavanju lekova i time prouzrokuje pogoršanje zdravstvenog stanja nekog lica, kazniti zatvorom do tri godine. Ako je to krivično delo učinjeno iz nehata – kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine“, priča Vučinić.

Pacijent preminuo u kovid ambulanti u Vranju

Podsetimo, u Vranju nije prvi put da se dešavaju situacije identične ovoj. Tako smo imali situaciju i da je u kovid ambulanti u Vranju preminuo pacijent koji je čekao na pregled.

Preminuli se čekajući na pregled srušio, nakon što mu je pozlilo. Intervencija lekarska nije uspela da mu pomogne – reanimira ga i spase mu život.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar