Foto:N1

Više od 300 zaposlenih u Fabrici reznog alata  u Čačku održali su, kako kažu, spontani "tihi štrajk upozorenja", zbog, kako kažu neisplaćene dve poslednje zarade, izjavio je danas za Nova.rs predsednik Industrijskog sindikata tog preduzeća, Dušan Đelić.

Prema njegovim rečima, od 462 zaposlenih rad je obustavilo njih 320, kao i da su oni u trenutnoj obustavi rada, jer očekuju da će ove sedmice biti nastavljeni razgovori u Ministarstvu privrede o rešavanju statusa ovog nekada čačanskog giganta. Đelić je naveo da fabrika velikom broju zaposlenih duguje 11 plata, drugima osam, a nekima pet zarada.

„Takođe, poslednjih 11 godina nije uplaćivan ni radni staž, zbog čega radnici koji se penzionišu dobijaju mesečno 17.000 do 18.000 dinara“, rekao je on. On kaže da se FRA nalazi u teškoj situaciji, da je račun preduzeća u blokadi zbog raznih dugovanja.

„Takođe, imamo kreditnu obavezu od oko milion evraprema jednoj banci zbog čega je ta finasijska institucija zatražila stečaj“, naveo je Đelić. On je dodao da i FRA ima potraživanja od Namenske industrije oko 30 miliona dinara, Krušika i Zastave.

Predsednik Industrijskog sindikata rešenje teškoća ovog preduzeća vidi u preuređenju statusa fabrike o čemu se razgovaralo na sastanku koji je pre izvesnog vremena održan u Minstarstvu privrede kome su prisustvovali i predstavnici reprezentativnih fabričkih sindikata i predstavnici lokalne samouprave Čačka. Kako je rekao za naš portal, na tom skupu je iznet predlog da se fabrika uvede u kontrolisani stečaj.

„To bi praktično značilo smanjenje broja radnika sa 462 na 250, a ostali zaposleni bi ušli u socijalni program i bili bi im plaćeni doprinosi. Za nekoliko dana nas očekuje novi sastanak u resornom ministarstvu i želim da budem optimističan kada je rešenje teškoća u našem preduzeću u pitanju“, istakao je on.

On je dodao i da dva direktora koja su stekla uslov za penziju Petar Vasović i Zoran Buđevac imaju zaradu od 95 hiljada dinara i zapitao koja je opravdanost takvih izdataka.

„Normalno je da radnici budu revoltirani jer primaju crkavicu od koje ne mogu da žive“, zaključio je on u izjavi za Nova.rs.

Radnici, koji su, razumljivo, želeli da ostanu anonimni zbog gubitka posla, kažu da jedva preživljavaju. Kako navode, duguje im se više zarada pa su prinuđeni da se bave dodatnim poslovima kako bi prehranili svoje porodice.

„Ja sam bila prinuđena da idem na kurseve u razne salone kako bih kod kuće mogla da se bavim šminkanjem. Imam dete, školarca, troškovi života su veliki, staž mi se ne uplaćuje, nemam zdravstveno osiguranje, a kada nam periodično isplate po deset hiljada dinara dođe mi da kukam od muke“, rekla nam je jedna zaposlena žena iz FRA.

Pojedinci rade kao noćni čuvari na nekim objektima u Čačku, da bi mogli da egzistiraju i izdržavaju višečlane porodice.

Inače, FRA je osnovana 1953. godine,  a do 1960. proizvodila je nareznice i ureznice. Sopstvenim sredstvima šezdesetih godina počela je izrada i drugih alata od visokokvalitetnih čelika. Godine 1993. imala je 3350 uposlenih radnika, medjutim, sankcije, nebriga rukovodstva, ali i lokalnih vlasti, kao i bombardovanje su učinili svoje, tako da sada broji svega 462 zaposlena i nalazi se u postupku restrukturiranja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar