Foto: Nova.rs

Tri sata života treba da mi vrati i plati srpsko zdravstvo i njegov sistem zakazivanja pregleda. Imalo bi još svašta da se doda na taj dug za ove moje 43 godine, ali neću da se bahatim, oprostiću im. Evo, neću se više ljutiti i proklinjati državno zdravstvo svaki put kada moram da se sudarim sa njim, samo nek mi neko objasni zašto mi je pregled zakazan u 9h, a ja sam u ordinaciju ušla u podne?

U novembru sam dve nedelje ležala na odeljenju za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, na izlasku iz bolnice u otpusnoj listi stajala je napomena – kontrolni pregled zakazan za 19. januar u 9h u Klinici za endokrinologiju. Naivno sam se ponadala da će mi najveći problem i trošenje vremena biti to što ću morati da idem kod izabranog lekara u Dom zdravlja po uput za pregled koji mi je već zakazan. Prevarila sam se.

Tog 19. januara bila sam već u 8.30h pred šalterom. Bilo je tu ljudi, napravio se red duž hodnika na kojem se kruni zid i otpada malter. Ipak, nisam slutila, da ću u tom ambijentu provesti duže od tri sata.

Posle šaltera, na kojem sam relativno brzo završila sve poslove, dođoh do ordinacije, a tamo hodnik prepun, nema dovoljno stolica za sve koji čekaju. „Prošli put na kontroli isto sam imala zakazano u 9h, čekala sam do 12.30h“, „ohrabrila“ me je jedna od sapatnica iz hodnika. Čekaj, čekaj, tada sam shvatila – pa nisam jedina koja ima zakazan pregled u 9h. „I ja ima u 9“, dodade još jedna pacijentkinja.

Dok smo čekale u redu, bila je to prilika da se upoznamo, razmenimo iskustva. Bilo je tu i žena koje su u Beograd došle došle iz drugih gradova, poput Vršca, Ni molbe upućene sestri da će promašiti autobus zbog čekanja nisu pomogle. Da, bila je tu i koleginica koja se hvalila time da radi za „Šarenicu“, ali to je neka druga priča.

Naše razgovore povremeno su prekidale medicinske sestre koje su se muvale i dovikivale po hodnicima. „Dole ne radi kompjuter, gore ne radi štampač“. „Doktorka je pokušala da zakaže pregled, ali nema termina“ – samo su neke od dijagnoza našeg zdravstva koje smo čuli.

I tako je prošlo tri sata čekanja pred ordinacijom, olakšavajuća okolnost je što su rezultati bili dobri pa mi je kontrola zakazana tek za godinu dana. Nadam se da do tada neće biti potrebe za bliskim susretima sa lekarima i našim zdravstvenim sistemom koji samo može da vas razboli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare