Foto: Shutterstock/bibiphoto

Termin za snimanje magnetnom rezonancom (MR) u Srbiji, u proseku se čeka i do dve godine, jer je pacijenata mnogo, edukovanih kadrova nedovoljno, a većina obolelih upućuje se u Beograd, pa tako dva magneta u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije (UKCS), urade i do 12.000 snimanja godišnje, dok u ostalim ustanovama u zemlji je taj broj daleko manji.

Pročitajte još:

Liste čekanja postoje svuda u svetu i po njima Srbija nije jedinstvena. Međutim, naši pacijenti su neravnomerno raspoređeni po ustanovama u zemlji, jer većinu obolelih lekari iz domova zdravlja upućuju u iste bolnice, a jednom delu njih magnet nije čak ni neophodan kako bi im bila postavljena dijagnoza, zbog čega brojke na listama rastu, ali nisu realne.

„Pacijenti masovno dolaze u Beograd u naš Klinički centar jer tu valjda osećaju sigurnost, veruju našim lekarima. Mnogi čak traže uput za Beograd iako su iz okoline Niša, Novog Sada, Kragujevca, gradova u kojima takođe postoje klinički centri i magnetna rezonanca. Svuda u svetu postoje liste čekanja za magnet, a kod nas je prilično dostupan u odnosu na većinu drugih zemalja. Međutim, lekari u primarnim ustanovama bi trebalo da budu malo kritičniji prema pacijentima, odnosno da na magnet upućuju one kojima je ovo snimanje zaista neophodno. Naš narod je iz nekog razloga takav, da često zahtevaju od lekara da im daju uput za magnet jer su uvereni da će samo tako dobiti pravu dijagnozu, iako snimanje nije uvek neophodno. Iz svih ovih razloga prave se liste čekanja, a ako bismo bili bolje organizovani i malo racionalnije radili, možda ne bi bilo ni blizu ovako“, objašnjava za Nova.rs dr Dragan Vasin, radiolog u UKCS.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sa izveštajem lekara i uputom iz doma zdravlja, Tatjana Radović (39), o kojoj smo pisali prošle godine, otišla je početkom decembra 2022. u Klinički centar Srbije da zakaže snimanje kičme magnetnom rezonancom, kako bi sa dobijenim nalazom što pre imala pravu dijagnozu i dobila terapiju. Na klinici su joj upisali termin – 24. decembar 2024. godina.

Takođe, podsetimo na slučaj, koji se dogodio u julu 2022., kada smo na Nova.rs pisali o Ireni Nigić, koja boluje od distrofije, miopatije i polineuropatije, a nakon što je oslepela na desno oko dobila je hitan uput za magnetnu rezonancu, gde je i njoj termin zakazan za pune dve godine. Ona je međutim, ne znajući šta drugo da radi, poslala pismo čak i predsedniku Vučiću.

U razgovoru za naš portal Irena je objasnila da je ovo uradila iz čistog očaja.

Irena Nigić Foto: Privatna arhiva

“Pismo sam poslala na Vučićev kabinet. Pisala sam onako kako jeste. Očajna sam jer sam onemogućena da se lečim na vreme i adekvatno. Kažu lekari ne javljaju se pacijenti na vreme. Ma javljamo se mi na vreme, nego nam zakazujete preglede za dve godine”, rekla je tada Nigić, koja je u invalidskoj penziji, a majka je četvorogodišnje devojčice.

Trenutno je najkasniji termin na listi čekanja za MR u Kliničkom centru Kragujevac. Na zvaničnom spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), upisan je 30. septembar 2024. godina, a pacijent će do tada čekati da mu bude urađen magnetni snimak glave, osim ako prethodno ne uradi ovo snimanje privatno i to plati 25.000 dinara.

Cena MR snimanja u privatnim zdravstvenim ustanovama, u zavisnosti od dela tela koji se snima, je od 8.000 do 65.000 dinara.

Doktor Zlatko Perišić sa kolegama Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Liste čekanja za zdravstvene usluge utvrđuje ustanova u kojoj se ta usluga pruža, dok se u pojedinim vode liste čak i po lekaru.

„To je jedno od pitanja koje želimo da rešimo digitalizacijom, da imamo precizan uvid u sve liste i da one budu ažurirane i sa ispravnim podacima kako bi mogao da se napravi dobar raspored po hitnosti. Krenuli smo u proces digitalizacije zdravstva cilj nam je da nemamo više mnogobrojne pilot projekte već da napravimo centralni objedinjeni sistem“, rekla je prof. dr Danica Grujičić, ministarka zdravlja.

Danica Grujičić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Prema Pravilniku o listama čekanja lekari, odnosno zdravstvene ustanove, trebalo bi da pacijente stavljaju na listu u onu ustanovu u kojoj najbrže mogu da dobije određenu uslugu. Pravilnik takođe navodi i vreme u kome se zdravstvena usluga mora dobiti, a nalaže da recimo MR glave ne bi smeo da se čeka duže od mesec dana.

Ministarka je nedavno navela da je veliki problem zakazivanje magnetne rezonance.

„U dve smene može da se uradi najmanje 24 pregleda. Ne znam kako je moguće da dve magnetne rezonance u Kliničkom centru odrade 12.000 pregleda, a sve ostale daleko manje. Videćemo u čemu je problem, da li baš moraju sve sekvence da se rade kod svakog pregleda ili ne. Naravno da su najdelikatniji onkološki pacijenti gde od dopisa radiologa bukvalno zavisi terapija“, rekla je ona.

Foto: Univerzitetski klinički centar

Nažalost, zbog loše organizacije, ali i sve više pacijenata, oboleli kojima je preko potreban magnet, čekaju na snimanje i do dve godine.

Prema podacima sa sajta RFZO, u ovom trenutku na ugradnju veštačkog kuka ili operaciju kolena u pojedinim ustanovama čeka se i do deset godina, pregled magnetnom rezonancom zakazuje se za kraj 2024. godine, kao i pojedine kardiološke intervencije. Skoro 70.000 građana Srbije u ovom trenutku nalazi se na nekoj listi čekanja, a pitanje je koliko će njih dočekati svoj termin.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare