Odbor za ljudska prava Vranje pridružio se podršci lekarima

Društvo 24. jul. 202018:10 > 18:11
Podeli:
Foto: Printscreen/ Twitter/[email protected]

Odbor za ljudska prava Vranje pridružio se pozivu organizacija RERI i Yucom u pružanju podrške inicijativi lekara "Ujedinjeni protiv Kovida" i podršci pravu zdravstvenih radnika da slobodno iznose mišljenje.

„Zahtevamo od organa javnih vlasti i direktora zdravstvenih ustanova da se uzdrže od bilo kakvih mera i postupaka koje ugrožavaju slobodu govora, pravo na rad i dostojanstvo lekara i zdravstvenih radnika“, saopštio je Odbor za ljudska prava Vranje.

Oni su naveli da su lekari, potpisnici inicijative „Ujedinjeni protiv Kovida“, „postupili kao branitelji i braniteljke ljudskih prava i zbog iznetog mišljenja ne smeju da trpe nikakve posledice“.

„Najoštrije osudjujemo nastupe nosilaca javnih funkcija kojima se ugrožava sloboda mišljenja, kao i pritiske na lekare da povuku svoj potpis“, piše u saopštenju Odbora iz Vranja.

Ukazuje se da su Vlada Srbije, Ministarstvo zdravlja i Krizni štab, kao i sve druge javne institucije uključne u borbu protiv KOVID-19, „dužne da uzmu u obzir i razmotre svaku inicijativu i kritiku, a posebno one koje dolaze od lekara, kako se zatvoreni sistem ne bi urušio, što bi imalo nesagledive posledice“.

Naveli su u da je i kancelarija Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava istakla ulogu branitelja i braniteljki ljudskih prava u savladavanju posledica epidemije.

„Pozivamo sve kolege iz civilnog sektora da pruže podršku zaštiti elementarnih ljudskih prava lekara potpisnika inicijative Ujedinjeni protiv Kovida“, poručio je Odbor za ljudska prava Vranje.