Foto:EPA-EFE/SHAWN THEW

Osim toga što nastavni plan moraju da prilagode časovima od 30 minuta, nastavne jedinice prilagode i nastavi u učionicama i na daljinu, profesorima je Ministarastvo tražilo da sve to usklade i sa časovima koje će biti emitovani putem platforme RTS Planeta. Ovaj zahtev je profesore u srednjim školama dodatno razljutio, a ispostavilo se i da je on nemoguć, jer nastavne jedinice snimane za RTS još uvek nisu poznate.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže za Nova.rs da je srednjim školama traženo da svoje programe usklade sa nastavom koja će biti emitovana putem RTS-a, ali da to nije urađeno, jer nije ni bilo moguće.

„S obzirom da na RTS-u nismo mogli da pronađemo nastavne jedinice, nismo ni mogli da uradimo tako nešto“, kaže za Nova.rs Markov koji radi kao profesor istorije u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

Aleksandar Markov Foto: N1

Čak i da su nastavne jedinice poznate, ovo bi bilo eventualno izvodljivo u osnovim školama, koje imaju isti program, dok to u srednjim školama nije slučaj.

Na primer, postavlja se pitanje kako će isti program sa TV-a pratiti učenici gimnazija, koji imaju srpski jezik četiri puta nedeljno, i učenici na dualnom obrazovanju, koji imaju dva časa nedeljno.

Iskustvo roditelja s kraja prošle godine, govori da ovaj servis ni u prethodnom periodu srednjoškolcima nije bio od velike koristi.

„Moj sin je je nastavu sve vreme pratio preko onlajn platforme, a sa RTS-a je usput po nešto čas slušao. To mu nije bio deo redovne nastave, više neobavezan dodatak“, kaže Slavica, majka jednog srednjoškolca iz Beograda.

Povezane vesti:

Osim što su nastavne jedinice, koje će biti emitovane preko javnog servisa, još uvek tajna, na sajtu rasporednastave.gov.rs još uvek nema ni rasporeda emitovanja nastave, a poslednji dostupni podaci se odnose na prethodnu školsku godinu.

U Stručnom uputstvu za organizovanje nastave u srednjim školama, koje je Ministarstvo školama poslalo u drugoj nedelji avgusta, navedeno je da će i za njih postojati nastava preko RTS-a.

„Za 7 opšteobrazovnih predmeta (matematika, srpski jezik i književnost, fizika, hemija, istorija, geografija i biologija) i ključne stručne predmete za obrazovne profile u svim područjima rada biće snimani časovi, koji će se postavljati na platformu (nacionalni servis RTS Planeta ili drugo veb mesto)“, navedeno je u uputstvu.

Radio-televizija Srbije saopštila je da će učenici osnovnih i srednjih škola u Srbiji moći da prate nastavu na daljinu na drugom i trećem kanalu, platformi RTS Planeta, portalu RTS i putem mobilne aplikacije „RTS Moja škola“.

Međutim, iako školska godine počinje sutra, najave TV časova za srednjoškolce još uvek nema.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare