Foto: Zoran Lončarević

Današnjem sastanku na kojem su predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije hteli da ukažu na sve što ih muči u vezi sa početkom školske godine 1. septembra i zatraže njeno odlaganje prošao je bez većeg uspeha i željenog rezultata po prosvetare. Čini se da ih je posebno razočaralo to što sastanku nije prisustvovao ministar prosvete Mladen Šarčević, već je na sastanak poslao pomoćnika Milana Pašića.

„U suštini, pošto su svi problemi prosvete koji su ikada postojali, ‘rešeni’ u mandatu Mladena Šarčevića, naš predlog za odlaganje početka školske godine je bespredmetan“, tako su ishod današnjeg susreta i ono što su čuli na sastanku shvatili predstavnici sindikata koji tvrde da ne postoje uslovi za početak školske godine i da u takvim okolnostima mogu biti ugroženi i nastavnici i đaci.

„To što je na prošlom sastanku sa predstavnicima zaposlenih u školama, ministar prosvete sedeo 15 minuta, a na ovom se nije ni pojavio, govori i o njemu i o nama“, ocenjuju prosvetari.

Srbija kao Švedska

Prosvetari su se u saopštenju osvrnuli i na bajkovitu predstavu srspkih škola.

„Što se ostalih tema tiče, osim poređenja sa švedskim školama, na koje je besmisleno trošiti reči, toplomera nema, viziri su za poneko dete, kvadratura je velika za čišćenje, ali direktori će sve to rešiti. Oni su poznati kao vrlo sposobni.

Saznali smo da su, po mišljenju UNICEF-a, deca najugroženija kategorija u školi. Tako da, drage koleginice i kolege, idila je sveopšta i beskrajna. Lokalne samouprave će dnevno opskrbiti 110 hiljada nastavnika maskama, tako kažu u Ministarstvu prosvete, pa to puta pet, za jednu nedelju, pa sve to puta četiri za ceo mesec. Zdravstvena situacija će se pratiti i procenjivati na 15 dana.  Sve u svemu, blago nama, dok nas korona ne dotakne, a onda, pa u hodu ćemo, šta je tu sporno!?“, piše u saopšrenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Ministar Šarčević je u SMS poruci za Nova.rs potvrdio da ga nije bilo na sastanku, ne objašnjavajući razloge. Napisao je samo da je sastanak vodio njegov pomočnih Pašić i da njega kontaktiramo. Ni Pašić nije odgovorio na naš poziv, već nas je uputio na saopštenje Ministarstva prosvete

A u saopštenju je sve pod kontrolom i sve je u  najboljem redu.

„Predstavnici sindikata upoznati su da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obezbedilo 10.000 vizira koji će preko školskih uprava biti raspoređeni školama u Srbiji za nastavnike i učenike koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da nose zaštitne maske“, navode iz Ministarstva prosvete.

Dodaje se i da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti omogućilo da nedostajuća sredstava za higijenu i ličnu zaštitu u pojedinim gradovima i opštinama budu obezbeđena.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u prethodnom periodu bili su u svakodnevnom kontaktu sa predstavnicima lokalnih samouprava od kojih su dobijena uveravanja da su obezbeđene dovoljne količine zaštitnih maski, kao i dezinfekciona sredstva za sve obrazovne ustanove. Predstavnici sindikata naveli su da će se obratiti Kriznom štabu kako bi se našao način da se ugrožene kategorije nastavnog osoblja zaštite.

Pogledaje i video:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare