Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Direktor beogradske Osnovne škole "Vuk Karadžić" Uroš Momčilović ukazao je u razgovoru za naš portal na jedan problem od kojeg će mnoge njegove kolege, ali i roditelje đaka zaboleti glava na početku školske godine. Naime, zbog nedovoljnih prostornih i kadrovskih kapaciteta ovaj direktor ne zna kako će ispuniti očekivanja roditelja dece iz mlađih razreda koji su računali na to da će dok su na poslu njihova deca moći da budu u produženom školskom boravku. Naime, u ovoj školi deca će u produženom boravku moći da borave do 13 časova. A šta će roditelji posle toga?

„Odleljenja se dele u dve grupe, pa vam u istom trenutku praktično treba duplo više prostorija nego što vam treba inače, a treba vam i duplo više nastavnika u jedinici vremena nego što vam to treba inače. Onda imamo problem da dnevni boravak za učenike mlađih razreda mora da funkciniše paralelno sa nastavom, a ne kao što je ranije bilo, da po završetku nastave počinje produženi boravak“, objašnjava Momčilović.

Precizira da će takvi uslovi rada u njegovoj školi konkretno značiti da se prihvat đaka obavlja od  7.30 do 13 časova.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Posle toga, ako bismo i našli kadrovske kapacitete, problem su nam prostorni i obrnuto – u nekim sitiacijama imate prostorne kapacitete, a nemate kadrovske“, priča nam ovaj direktor o svojim mukama.

„Imamo organizacioni problem sa održavanjem dnevnog boravka, a roditeljima je to suštinski najvažnije“, razume Momčilović probleme sa kojima se suočavaju roditelji.

„Roditeljima je boravak najveći problm, njima znači da im deca budu u školi dok su na poslu, a to nije moguće u ovim okolnostima. Neki rodielji  su preplašeni, očekivali su da im pružimo podršku, ali realno, trenutno stanje je takvo da to nije moguće“, moli za razumevanje direktor beogradske Osnovne škole „Vuk Karadžić“, koja je smeštena u samom centru Bograda u Takovskoj ulici.

On podseća da je kako bi deta moglo da bude u boravku potrebno da oba roditelja dobiju potvrdu o tome da poslodavac ne može da im obezbedi rad od kuće. Takvih prijava u ovoj osnovnoj školi još nema, pa se i ne zna koliko će dece, zašravo imati potrebe i mogućnosti da ide u produžni boravak.

„Mi se pripremamo kao da će kapaciteti biti puni“, kaže Momčilović.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kada je reč o svim ostalim stvarima sa kojima škola na početku ove školske godine treba da se izbori, Momčilović tvrdi da je sve u redu i da je sve organizovano.

Đaci mlađih razreda u školu idu svaki dan, dok učenici od petog pa do osmog razreda u školu dolaze svaki drugi dan – ideja je da svi imaju kontinuitet u nastavi i učenju.

Inače, u ovoj školi ima oko 780  đaka, a 60 roditelja se izjasnilo da će njihovo dete nastavu pohađati od kuće.

„Više je đaka koji će školu pohađati od kuće u starijim nego u mlađim razredima. Otprilike, to su dva đaka po odeljenju“, precizira naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare