Foto:Privatna arhiva

Još jedna lekarka, doktorka Zvezdana Starčević, istaknuti dečiji hirurg iz Novog Sada preminula je od posledica korona virusa.

Doktorka Stračević preminula je na Božićno jutro, posle višenedeljne borbe sa Covidom-19.

Zvezdana Starčević je rođena 1969. godine u Novom Sadu, gde je završila Medicinski fakultet, a potom i specijalizaciju iz dečije hirurgije. U svom daljem profesionalnom životu opredelila se za hirurgiju novorođenčadi u čemu se usavršavala i veoma brzo stasala u vrhunskog neonatalnog hirurga.

Rezultatima svog hirurškog rada obeležila je razvoj novosadske neonatalne hirurgije. Poslednjih godina, pored redovnog hirurškog rada u neonatalnoj hirurgiju vodila je i Odeljenje za hitno zbrinjavanje urgentnih stanja dečje hirurgije. Autor je i koautor brojnih naučnih radova. Bila je dugogodišnji član predsedništva Sekcije za dečiju hirurgiju Srpskog lekarskog društva.

U novosadskoj Dečijoj bolnici gde je radila umesto praznične atmosfere – muk. Neverica da se više neće čuti njeni hitri koraci, veseli smeh kojim je umela da odagna stres hirurškog posla. Da neće više gledati spretne ruke koje čine čuda u hirurškim rukavicama.

Nebrojeni su mališani rođeni sa teškim, često sa životom nespojivim anomalijama kojima je dr Starčević svojom požrtvovanošću i znanjem omogućila da stasaju u zdravu decu, a neki već i u zdrave mlade ljude. Bila je potpuno posvećena poslu koji je radila, ne znajući često za noć, vikend ili praznik proveden van operacione sale jer mali pacijenti kojima je bila potrebna njena pomoć nisu birali kada će se roditi. Kad god je bilo potrebno, ona je bila tu, spremna da pomogne. Strpljiva u odnosu sa roditeljima malih pacijenata, bila je uvek spremna da razgovara, objasni, ohrabri.

Pored izrazito teškog posla koji je radila, bila je i požrtvovana majka. Svoj najveći ponos, svog sina jedinca izvela je na put kao đaka generacije novosadske gimnazije, sada briljantnog studenta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Nedostajaće mnogo svojim kolegama, saradnicima, malim pacijentima i njihovim roditeljima, a iznad svega porodici i prijateljima. Neizbrisiv trag koji je ostavila u ličnom i profesionalnom životu činiće ih ponosnim što su je poznavali, živeli i radili sa njom.

Dr Zvezdana Starčević će biti sahranjena u utorak, 12. januara u 15.30 časova na Gradskom groblju u Novom Sadu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare