ime deca
Foto: Shutterstock/Circlephoto

U Srbiji je od januara do avgusta ove godine godine zabeležen pad broja živorođenih sa 41.547 iz istog perioda 2019. godine na 40.559, što je manje za 988, odnosno za 2,4 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar−avgust 2020. godine umrlo je 70.322 građana Srbije, što je za 2.071 više nego u istom periodu prethodne godine (68.251) i predstavlja rast od tri odsto, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović nedavno se pohvalila da su mere povećanja nataliteta koje se sprovode četiri godine počele da daju rezultate, jer je, kako je rekla u Srbiji tokom 2019. rođeno više beba nego 2018, dok je u svim zemljama u okruženju smanjen broj rođenih beba u odnosu na isti period.

Slavica Đukić Dejanović je tom prilikom rekla i da je u januaru ove godine u Srbiji rođeno pet odsto više beba nego u istom periodu prošle godine.

“Za četiri godine koliko se sprovode subvencije Vlade Srbije, mere populacione politike počinju da daju prve početne dobre rezultate”, kazala je Đukić Dejanović i dodala da se na prave efekte ovih mera mora čekati bar deset godina.

Kako je Nova.rs već pisala, za deset godina broj učenika osnovnih škola u Srbiji smanjio se za deset odsto, pri tome broj osnovaca je porastao u glavnom gradu, dok je u svim ostalim delovima zemlje došlo do pada.

Ukupan broj učenika osnovnih škola tokom proteklih deset godina smanjio se za 10,6 odsto, što znači da je na kraju juna u školama širom Srbije bilo 61.152 učenika manje nego na početku decenije.

Kada se posmatra po regionima broj osnovaca u posmatranom periodu porastao je jedino u glavnom gradu, i to za osam odsto.

U Beogradskom regionu prethodne školske godine je bilo 128.758 učenika, dok ih je pre deset godina bilo 119.550.

Svi ostali regioni beleže pad i to najviše Južna i Istočna Srbija, gde je 21,2 odsto manje osnovaca nego pre deceniju.

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji broj učenika u osnovom obrazovanju pao je za skoro 14 odsto, a u Vojvodini za nešto manje od 12 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar