beograd miholjsko leto koronavirus foto vesna lalić/nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Odluka Vlade Srbije kojom se skraćuje vreme rada ugostiteljskih i prodajinih objekata je dobra mera u sprečavanju širenja koronavirusa, ali nije dovoljna i delom je zakasnila, ocenjuju sagovornici Nova.rs  

Epidemiolog Zoran Radovanović ističe da je ovaj potez trebalo povući ranije jer je kriva zaraženih mnogo strmija nego što je morala da bude i broj obolelih je veći nego što bi inače bio.

„Biće potrebno 5 do 10 dana da počne da pada broj obolelih, a dvadesetak dana da počne da pada broj umrlih, ako se pošteno prikazuje. Suština je da se sa merama dosta zakasnilo, da  ih je trebalo uvesti znatno ranije“ ocenjuje on.

Druga stvar, koja je prema njegovim rečima, ključna je intenzivnije testiranje.

„Suština je što više testirati, otkrivati pozitivne slučajeve i izolovati ih. Otkrivanje pozitivnih i njihova izolacija je mera koja uspeva u celom svetu i daje najbolji efekat, a mi to nešto nismo praktikovali“ ističe Radovanović.

On podseća da Srbija nije dovoljno testirala niti je radila na praćenju kontakta, što su radile  brojne zemlje.

„Oni koji su se najbolje nosili sa kovidom 19 upravo su okrivali kontakte i testirali ih i držali ih u izolaciji. Mi smo tu bili dosta pasivni sad smo se probudili, ali dosta kasno“ zaključuje Radovanović.

„Šta je sa gradskim prevozom“

I pulomolog Dragana Jovanović je saglasna da je vladina mera dobra, ali da je nedovoljna.

„U pitanju je mala mera, a tom problemu mora da se priđe sa više strana. Nije, na primer, definisano ništa kada je u pitanju ulazak u zemlju, gde bi trebalo uvesti PCR testove ili recimo, javni prevoz“ ističe ona.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upozorava da bi u velikim gradovima, posebno u Beogradu, trebalo obezbediti više autobusa da bi u javnom prevozu mogla da se sprovedu epidemiološke mere, da bi svako drugo sedište moglo da bude prazno i da bi mogla da se obezbedi distanca da se spreči prenošenje zaraze.

Prema, njenim rečima, važno je i da se favorizuje rad od kuće, kao i da se vodi računa gde nije moguć rad od kuće da se u radnoj sredini obezbedi potrebna udaljenost među zaposlenima.

Pozivajući se na preporuke udruženja Ujedinjeni protiv kovida, čiji je član, doktorka Jovanović objašnjava da bi u prodavnicima trebalo da se obezbedi posebno vreme kada bi stariji mogli da kupuju, a da se ne sreću sa mlađim koji mogu da budu asimptomatski nosioci virusa.

„Mogla bi da se uvede i zabrana prodaje alkohola posle osam sati uveče, jer upravo pod uticajem alkohola popuštaju sve kočnice. Generalna mera koju je donela vlada je dobra, ali je to samo jedna mera, mala i nedovoljna i ima još puno mera koje bi mogle da se sprovedu pre potpunog zatvaranja“ naglašava.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare