Obustavlja se dalja gradnja mini hidroelektrana

Društvo 15. jul. 202118:42
Podeli:
Irena Vujović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Po izmenjenom Zakonu o zaštiti prirode zabranjena je dalja izgradnja mini hidroelektrana u prvoj i drugoj zoni zaštite, ukjučujući i one koje su započete, ali postojeće hiroelektrane neće biti rušene, izjavila je danas za TV Tanjug ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Dozvole koje su do sada date su obustavljene, nema gradnje, sva gradnja koja je u toku je obustavljena, a sve što je već izgrađeno svakako postoji. One koje su izgrađene ukoliko su po tadašnjem zakonu neće biti srušene, nema retroaktivnosti, ali mislim da je izuzetno važno što smo zaštitili u prvoj i drugoj kategoriji i što ćemo proširivati polje zaštićenog područja“, izjavila je ministarka Vujović.

Objasnila je da se po izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode proširuju zaštićena područja na osam odsto teritorije Srbije.

Vujovićeva je dodala da će u narednom periodu biti obrađeni svi zahtevi o stavljanju određenih delova zemlje pod zaštitu.

„Uvodimo i načelo predostrožnosti, što je važno da država može da reaguje u nedostatku naučnih podataka, a mi ocenimo da može da se naruši prirodno dobro“, rekla je Vujovićeva.

Naglasila je da je značajna novina formiranje saveta korisnika zaštićenih područja u koje će ulaziti nevladine organizacije, lokalno stanovništvo, lovci, ribolovci i poljoprivrednici.

Ministarka je rekla da je resor koji vodi ove godine planirao 250 miliona dinara za opremu, čuvare i sve drugo što je neophodno za zaštitu ovih područja i dodala da će nastojati da u narednom periodu odvoje još više sredstava.

BONUS VIDEO Voz budućnosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar