Vranje, mozaik Karta Vranja, oštećen, polomljen
Foto: Sanja Petrov

Jedan od simbola grada, mozaik Karta Vranja, autorsko delo Stevana Čukića iz 1975. godine, izrađen uporedo sa Trgom Republike koji je radio čuveni vajar Miodrag Živković, rekonstruisan je malo više od godinu dana otkad su preko lokalnog portala o njegovom tragičnom propadanju počeli da upozoravaju ovdašnji umetnici.

Mozaik su na svečanosti 7. septembra koja je bila završni događaj obeležavanja Dana oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu otkrili restaurator Dragan Gašić, Čukićev sestrić koji je sa ujakom prvobitno i radio na mozaiku, i gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Za rekonstrukciju mozaika Karta Vranja, jedinstvenog na prostoru bivše Jugoslavije, i zaštitnu ogradu sa osvetljenjem, za koju je projekat radio Zoran Bulajić, izdvojeno je 20.000 evra. Novac je Vranje dobilo kao jedna od opština sa najvećim brojem poslatih koverti za nagradnu igru Uzmi račun i pobedi, a Vranjanci su tokom biranja na šta će novac biti potrošen, najviše glasova dali upravo projektu sanacije mozaika.

Vranje, mozaik Karta Vranja, oštećen, polomljen
Foto: Sanja Petrov

Monumentalni mozaik koji je kultno mesto okupljanja svih generacija Vranjanaca i jedan od zaštitnih simbola grada, pre rekonstrukcije je godinama bio u očajnom stanju, iako se nalazi na par desetina metara od Gradske uprave i Skupštine grada Vranja, na platou Trga Republike pored kojeg nadležni svakodnevno prolaze na putu do posla.

Vranje, mozaik Karta Vranja, oštećen, polomljen
Foto: Sanja Petrov

Kampanju za obnovu popularne „mapice“ započeo je lokalni portal Slobodna reč, ubrzo su se priključili lokalni umetnici Ivica Stošić i Marko Krapa Veljković, građani i zaposleni u Narodnom muzeju Vranje predvođeni kustoškinjom Mirjanom Jovanović, koji su kontaktirali Čukićeve naslednike i naposletku Kabinet gradonačelnika, koji je sproveo projekat sanacije u delo.

Vranje, mozaik Karta Vranja, oštećen, polomljen
Foto: Sanja Petrov

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar