Polaganje male mature Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Učenici osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije polagali su danas završni test iz predmeta po izboru. Budući srednjoškolci test su okarakterisali kao najlakši do sada. Za razliku od prethodnih, ove godine uvedena je novina, pa tako umesto kombinovanog testa, učenici su izabrali jedan od pet ponuđenih predmeta koji su želeli da polažu. Na sajtu Ministarstva prosvete objavljena su rešenja testa iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Nova.rs vam predstavlja rešenja sa ovih testova.

Po novom sistemu, đaci su mogli da se opredele za istoriju, geografiju, biologiju, fiziku ili hemiju, i to je treći test koji polažu na maloj maturi 2023. godine.

Najviše đaka opredelilo se da na trećem testu polažu biologiju – 38 odsto, geografiju – 29 odsto, istoriju – 16 odsto, hemiju – devet odsto i fiziku – osam odsto.

Rešenja na trećem testu možete pročitati na ovom linku.

Pročitajte još:

Podsetimo, učenici osmog razreda juče su polagali matematiku, a prekjuče srpski, odnosno maternji jezik, u sklopu male mature. Danas je bio poslednji dan testiranja u okviru male mature koje traje ukupno tri dana.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 8 sati, a đaci ih mogu pogledati u matičnoj školi ili preko portala Moja srednja škola.

BONUS VIDEO: Od danas besplatni časovi matematike za male maturante

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare